Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

27 September 2009

Barang Kemas Timbul Dari Tanah

Muka depan Kosmo arini mcm menarik minat aku je utk berkongsi kat sini. Nie aku attachkan kat bawah.



Nak scan semua ceta tu mcm byk mukasurat lak, tapi aku postkan balik apa yg ada kat kosmo online.

Barang kemas timbul dari tanah



SEBAHAGIAN koleksi gelang dan rantai yang dikatakan keluar dari tanah di Kampung Muhibbah, Tapah.



TAPAH - Seorang warga emas, Hamidah Bakar, 65, tidak menyangka kawasan di halaman belakang rumahnya rupa-rupanya tertanam berguni-guni harta karun yang didakwa berusia ratusan tahun.

Semuanya bermula pada akhir tahun 2004, apabila seorang kenalan beliau dari Indonesia memberitahu kawasan semak yang bersempadan Sungai Perak itu mempunyai 'sesuatu' iaitu harta karun yang tertanam di dalam tanah.

Bagaimanapun menurut Hamidah yang tinggal di Kampung Muhibbah di sini, untuk mengeluarkan harta karun itu, ia mestilah melalui proses 'menarik' yang disertai dan diketuai kenalannya dari negara jiran itu. Antara syarat yang diperlukan untuk mengeluarkan harta itu, seramai tujuh orang diperlukan untuk berzikir serta membuat beberapa persediaan lain di kawasan yang didakwa mengandungi harta berkenaan. Selepas, semua upacara itu selesai, salah seorang daripada tujuh orang dalam kumpulan berkenaan akan diminta untuk mengambil harta karun tersebut yang dikatakan timbul dari tanah.

Menurut Hamidah, harta-harta yang timbul itu pula kemudiannya akan dibahagi-bahagikan kepada semua tujuh orang yang berzikir tersebut. Katanya, sehingga kini, beliau masih menyimpan harta karun itu yang terdiri daripada rantai, gelang, subang dan cincin yang timbul dari tanah belakang rumahnya.


Sementara itu, seorang daripada tujuh sekawan berkenaan, Kamaluddin Mohd. Zain, 70, pula menegaskan, perbuatan mencari harta karun tersebut tidak ada kena-mengena dengan perbuatan memuja. "Tidak ada unsur-unsur pemujaan atau penggunaan ilmu hitam," katanya. Katanya lagi, upacara menarik harta karun tersebut hanya berlangsung sekitar 20 minit serta dilakukan selepas solat Maghrib dan bukannya pada waktu tengah malam. Menyentuh mengenai jenis harta karun yang dijumpai, jelas Kamaluddin, kebanyakan yang timbul adalah rantai, gelang, subang dan cincin yang dipercayai berusia ratusan tahun.


Antara perkara yg menarik dinyatakan adalah:


- Hamidah berkata, loket sebesar syiling 10 sen yang diperoleh di belakang rumahnya itu cukup istimewa kerana di atasnya berukir ayat kursi." Cukup halus ukirannya. Bila ditunjukkan kepada tukang emas, mereka mengatakan ukiran dan rekaan loket itu bukan berasal dari sini dan bukan dibuat pada zaman ini". Nie gambar loket itu:



- Hamidah" Cuma yang bernasib baik akan jumpa. Kalau niat tak baik, emas pada barang perhiasan itu akan hilang," katanya yang mengakui ada antara barang kemas yang dijumpai tidak bertukar menjadi emas.

- Kamaluddin" Saya dipesan agar tidak menjualnya walau apa pun yang terjadi. Ia boleh diberi kepada orang lain namun tidak semua orang boleh memakainya. Pemilik barang kemas kemas itu pasti mendapat gangguan seperti hati tidak tenteram, susah untuk tidur malah mendengar suara orang berbisik pada waktu tertentu. Lebih menarik, bilangan barang kemas yang dijumpai itu didakwa boleh bertambah dan adakalanya akan hilang. "Macam gelang tangan ini. Dulu masa diambil, hanya ada dua utas. Apabila saya balik ke rumah dan mengiranya kembali, bilangannya sudah menjadi tiga".


sumber: Kosmo dan Kosmo Online.


So, apa pandangan rakan2 sekalian? Nie betul barang kemas ke apa nie? Boleh kita sama-sama bincangkan..:)
Share:

Balik dari Cuti Raya

Salam semua,

Semalam baru sampai dari kampung, cuti raya. Arini baru berkesempatan nak jenguk blog, lama dah x update. kat kg xde akses internet. so pasni aku akan cuba untuk update selalu blog ni. pada sapa-sapa yg masih bercuti dan on the way nak balik semula daripada bercuti, harap berhati2 di jalanraya, semoga selamat sampai di tempat yg dituju k.
Share:

04 September 2009

Benarkah Influenza A (H1N1) Satu Wabak Yang Dirancang Oleh Pihak Kapitalis?

Satu laporan PENTING yang anda WAJIB baca....!

"Benarkah Influenza A (H1N1) Satu
Wabak Yang Dirancang Oleh Pihak Kapitalis?
Ketahui Fakta-Fakta dan Bukti Kajian Penting Virus Kejam Ini serta Satu-Satunya Cara
Terbaik Menyelamatkan Nyawa Anda!"



Laporan PERCUMA ini bakal mengejutkan anda dengan beberapa
fakta terbaru dan amat penting untuk diketahui umum! Anda perlu bertindak segera untuk mendapatkan laporan PERCUMA ini pada hari ini juga!


KLIK SINI untuk Download!!
Share:

03 September 2009

Bonus Percuma: Kalkulator Kewangan

Rasanya ramai yg dah tau psl tool nie. xpe, bagi yg belum tau, nie aku letakkan satu kalkulator kewangan bagi membantu kita menguruskan akaun kita. senang je nak guna, ada panduannya sekali kat ruangan help tu. Aku baru je guna 2 bulan, byk membantu utk kita wat semakan semula perbelanjaan kita. lagik satu, baru sedar rupanya byk gak perbelanjaan yg boleh dielakkan dan kategori x perlu. Boleh amik kat ruangan bonus percuma kat atas tu..:)
Share:

31 August 2009

Sejarah Syiling Emas di Malaysia

Salam,

Dengan mengambilkira faktor cuti yang ada dan xde apa yang nak dibuat, aku ada la wat sikit search psl sejarah syiling emas kat Malaysia nie. Kalau x lengkap tu minta maaf la yea sbb nie apa yg aku jumpa kat internet je. sapa2 yg ada info boleh tambah kat ruangan komen, nanti aku updatekan.

Sejarah syiling emas di Malaysia bermula pada tahun 1971 di mana syiling yang dikeluarkan memaparkan gambar Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj sebagai Bapa Kemerdekaan Malaysia. Syiling ini mempunyai nilai muka 100 Ringgit, diameter 27 mm, berat 18.66g dan ketulenan 917. Sebanyak 10,000 unit telah ditempa. Gambarnya adalah seperti di bawah:

Obverse of 1971 Malaysia Gold 100 Ringgit
Muka Depan

Reverse of 1971 Malaysia Gold 100 Ringgit
Muka Belakang


Kemudian pada tahun 1976,bersempena dengan Rancangan Lima Tahun Malaysia yang ketiga, Syiling emas dengan memaparkan gambar Tun Abdul Razak pula dikeluarkan. Syiling yang dikeluarkan ini mempunyai nilai muka 200 Ringgit, diameter tidak diketahui, berat 7.3g dan ketulenan 900. Sebanyak 50,000 unit telah ditempa. Gambarnya adalah seperti di bawah:

Obverse of 1976 Malaysia Gold 200 Ringgit
Muka Depan

Reverse of 1976 Malaysia Gold 200 Ringgit
Muka Belakang

Pada tahun 1977,bersempena dengan Southeast Asian Games ke 9, Syiling peringatan emas dengan gambar Bajau Berkuda dikeluarkan. Syiling yang dikeluarkan ini mempunyai nilai muka 200 Ringgit, diameter 24 mm, berat 7.22g dan ketulenan 900. Sebanyak 12,000 unit telah ditempa. Gambarnya adalah seperti di bawah:


Selain itu, terdapat juga syiling emas yang dikeluarkan bagi sesuatu acara yang berlangsung. Syiling Peringatan ini dikeluarkan dengan jumlah tempaan yang terhad. Ada juga yg dikeluarkan menggunakan medium atau logam yang lain seperti perak. Aku cuma fokuskan pada syiling emas saja sebab nanti bercelaru pulak nanti, hehe. Antaranya adalah seperti berikut:


The 250 Ringgit Fifteenth South East Asia Games, 1989, gold.


The 250 Ringgit Employees' Provident Fund 25th Anniversary, 1951-1976, gold.



The 500 Ringgit 25th Anniversary of Independence, 1957-1982, gold



The 250 Ringgit 30th Anniversary of Independence, 1957-1987, gold.


RM250 United Nations Decade for Women Coin, 1986; Gold.



The 100 Ringgit, Tunku Abdul Rahman 13 Year Premiership, 1971, gold.


The 500 Ringgit World Wild Life Conservation, 1976, gold.


Pada 2 Julai 2009, Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan duit syiling peringatan Emas (pruf) bersempena sambutan Ulang Tahun Ke-50 penubuhan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Duit syiling peringatan pruf ini diperbuat daripada logam emas dengan ketulenan 999.9 dan berat setiap keping ialah 7.96 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM100 dan harga jualannya ialah RM1,248 sekeping. Sebanyak 100 keping sahaja ditempa. Selain itu, turut dikeluarkan adalah Duit Syiling Peringatan Perak (pruf) dan Duit Syiling Peringatan Emas Nordic.


(* Abaikan dulu gambar awek comel tu, tgk syiling tu jer, hehe)


Pada masa sekarang pula, Bank Negara telah mengeluarkan syiling emas yang dinamakan Kijang Emas. Rasanya yang nie ramai yang dah tau. Bila tarikh mula dikeluarkan tu aku x dpt nak pastikan pula. Kijang Emas ini ditempa oleh Royal Mint of Malaysia dan dijual oleh Maybank Berhad. Terdapat 3 saiz yang dikeluarkan iaitu 1 aun, 1/2 aun dan 1/4 aun. Gambar dan spesifikasinya seperti di bawah:


Kijang Emas RM200
Face value: RM200
Gold Purity: 99.99%
Standard weight: 31.105g
Diameter: 37.00 mm


Kijang Emas RM100
Face value: RM100
Gold Purity: 99.99%
Standard weight: 15.550g
Diameter: 28.00 mm


Kijang Emas RM50
Face value: RM50
Gold Purity: 99.99%
Standard weight: 7.780g
Diameter: 22.00 mm


Rasanya tu la serba sedikit berkenaan dengan sejarah syiling emas di Malaysia yang aku dapat kongsikan hasil carian yang dibuat. Selain itu, terdapat juga dinar emas yang dikeluarkan dan ada di Malaysia ni seperti Dinar Kelantan, Public Dinar dan yang lain-lain yang aku mungkin x tau. Nanti kalau ada masa, aku akan postkan pula berkenaan dengan Dinar Emas di Malaysia nie.

Sebagai kesimpulan, pada aku la, sapa-sapa yang berminat untuk buat koleksi syiling2 emas nie, amat baik sekali. Sepertimana yang kita sedia maklum, mengumpul emas tu banyak faedahnya utk protect wealth kita atas faktor-faktor yang banyak dibincangkan sebelum nie (boleh rujuk di web jutawanemas atau blog pokli). ditambah pula kalau kita boleh dapat kumpul balik syiling2 emas yang ada nie, mengambilkira nilai estetikanya dan value emas tu sendiri, mmg syok..:) yela, mcm kumpul setem la jugak, x kan nak kumpul setem kuala lumpur je kan. nie semua bergantung pada minat la. Apapun, mengumpul emas nie x kira la dalam apa bentuk pun mmg x rugi.

Jumpa lagi.

sumber:
http://www.taxfreegold.co.uk/malaysia.html
http://moneymuseum.bnm.gov.my/index.php?ch=4&pg=53
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=61&pg=69&ac=1637&lang=bm
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2009/7/2/mstar_berita/20090702145241&sec=mstar_berita
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=103&pg=441&ac=302&lang=bm
Share:

Kategori Baru - Link Partner

Salam semua.

Hari nie aku terpikirkan utk wat satu kategori baru kat blog nie, namanya link partner. aku nie sebenarnya xde la tau sgt psl blog ni, main try n error jer. tapi nampaknya mcm jadi jer. hehe.

Mungkin member2 yg dah lama wat blog atau ada website tau kepentingan link partner nie. benda nie nak bagi traffic blog kita ni naik la, so lagik ramai yg tau wujudnya blog kita nie lagilah bagus. ada byk lagik sebenarnya nak bagi trafik org masuk ke blog kita nie, utk detail bolehlah rujuk kepada sapa2 yg pakar, aku tau asas jer nie, share jela setakat yg aku tau, antaranya dengan join website2 yg org boleh vote blog kita mcm yg aku baru wat juga tu, pastu join la forum dan kita letakkan banner kita sebagai signature, boleh gak join social bookmark, google adsense dan mcm2 lagiklah. utk detail boleh rujuk kat forum2 yg ada seperti carigold dll.

apa yg pentingnya kalau kita buat blog atau nak mula berkecimpung sebagai blogger ni, walaupun partime jer, kenalah wat promosi skit. kalau x, org xtau. so kalau kita ada produk atau info yg bagus tapi xde org masuk baca pun x jadi jugak kan.

selain tu, kalau x salah aku, ruangan komen tu sebenarnya boleh membantu dlm menarik trafik ke blog kita. so, komen2 la mana yg patut yea.

jadi, sapa2 yg ada blog atau website tu, jemputlah exchange link dgn aku k.

jumpa lagik.
Share:

Link Partner


Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke
nuaraca@gmail.com



Link Partner Nuaraca:

Iklan Percuma

www.iklanfree2u.com





Share:

30 August 2009

Bonus Percuma: eBook bertajuk "8 Cara Jimat Wang Anda"

Salam,

sambil2 dok godek2 blog arini..kebetulan lak free arini, aku ada buat satu kategori baru yang dinamakan bonus percuma. sesuai dengan konsep "sharing is charing" dan 1Malaysia yg disarankan oleh PM kite (mcm best je ayat..hik hik), jadi kalau aku ada jumpa ebook, bahan bacaan yang menarik ataupun tools yang berguna, aku akan letakkan kat ruangan nie.

so, sapa2 pun kalau nak boleh jer download dengan klik kat kotaknya dan ikut arahan seterusnya. Bonus percuma utk arini adalah ebook bertajuk "8 Cara Jimat Wang Anda" hasil tulisan Khairulahar a.k.a. Thinkerich, boleh amik kat ruangan kat atas k.

jumpa lagik.
Share:

Bonus Percuma

Share:

Syiling Emas Terberat di Dunia - 100 kg!!

Syiling emas yang paling berat di Dunia ini dipamerkan di Zeist Belanda baru-baru ini. Syiling emas ini dibuat oleh Jabatan Syiling Diraja Kanada pada bulan Mei tahun 2007. panjang garis pusat syiling ini 53 sentimeter, tebalnya 3 sentimeter dan beratnya 100 kilogram. Ia sekarang bernilai sejuta dolar Kanada. Ketulenan emasnya mencecah 99.999%.







Share:

Bagaimana Proses Gold Bar dibentuk

Walaupun x faham apa benda yg dikatakan tu, tapi dengan tgk video nie rasanya boleh nampak kot.



Share:

Sultan's Treasures

Nie sultan mana pun x pasti la, maby Sultan Brunei kot.

Share:

Koleksi Syiling Emas

Sesi tayangan video masih berterusan..:)

Share:

1kg Gold Bar at Dubai International Airport

Sambil dok jenguk2 kat youtube, terjumpa psl nie. best tul kalau dapat nie, rasa mcm nak rompak pun ada, hehe. layan jela yea..:)

Share:

Affiliate dan Pengiklanan







Share:

28 August 2009

Branding Nama Anda



FotoKredit: eyetoad.com

Salam semua,

kebelakangan nie agak busy skit, lama dah x post apa2 nie.

Sebelum nie aku pernah janjikan nak berkongsi skit mengenai "branding nama anda". sebenarnya perkara nie ramai yang dah tau, cuma x aplikasikan saja. tapi perkara nie agak penting juga dalam kita ingin mengetengahkan nama kita dalam apa-apa bidang pun. sekadar mengambil beberapa contoh, kalau kita sebut "fast food". mesti kita akan terus terfikirkan kepada McD, KFC dll la. tapi mengapa kalau kita sebut fast food jer, mesti nama-nama yang nie akan kuar dulu? x bolehkah kalau kita sebut aje "fast food", yg pertama kuar adalah adalah yang lain? Marrybrown, Dunkin Donut ke dll. Ataupun kalau dulu sebut burger je mesti ingat Ramly Burger dulu (skrg nie Burger King dulu kot..:)) kenapa tidak yang lain. Byk lagi lah contohnya.

dan kalau dikecilkan skit skop kepada dunia emas pulak, sekarang nie rasanya dalam internet nie yang paling top adalah jutawanemas shukor dan disusuli oleh pokli kot (promote sifu nie, hihi). kalau yang ikuti bidang rumah lelong rasanya didahului oleh pie.

jawapannya adalah kerana mereka nie semua telah branding nama mereka dengan betul. ditambah dengan tools lain seperti tagline (akan diceritakan kemudian) yang mereka gunakan, dan faktor2 lain, mereka berjaya branding kan nama mereka sepenuhnya.

nampak mcm sukar, tapi boleh mulakan dengan beberapa perkara asas. cthnya seperti perkenalkan nama kita dengan ringkas dan unik. cth mcm shukor, pokli, pie, jurukur dll (sekadar menyebut beberapa nama). ini sebenarnya memudahkan orang utk ingat nama kita. xperlu utk letak nama betul kita yang panjang2, nanti org payah nak ingat dan seterusnya lupa. selain tu, rasanya pengkhususan juga agak penting. kalau boleh cuba khususkan apa yang sebenarnya ingin kita pasarkan. jika terlalu rojak dan banyak benda akan menyebabkan sukar utk kita branding nama kita.

Byk lagik la rasanya kaedah2 nie, yg penting aku cuma nak share benda yg aku rasa boleh dikongsikan dari segi ideanya. mungkin member2 lain boleh tambah lagi di komen nanti.

ok, jumpa lagi.
Share:

09 August 2009

"Syarikat"kan Diri Anda

Salam semua, kali nie aku nak kongsi skit bagaimanakah untuk meng"syarikat"kan diri anda.

Untuk lebih memudahkan, kita tengok dulu apakah persamaan atau ciri2 yg ada antara anda dan sebuah syarikat.

1) Walaupun ada syarikat yg tujuannya bukan mengaut keuntungan, tetapi secara asasnya sesebuah syarikat itu ditubuhkan utk mengaut keuntungan iaitu berdasarkan sesuatu sales, penjualan perkhidmatan dll dan ini merupakan income syarikat. anda pulak mungkin bekerja saja, dpt gaji, tu kan income anda..:)

2) Expenses. sesebuah syarikat mmg akan mempunyai perbelanjaan spt pengangkutan, utiliti, donation dan macam2 la. sama la juga kita pun, ada gak belanja pengangkutan, utiliti dll.

3) Gaji pekerja. Anggaplah pada mana yg ada isteri dan anak2 tu, pemberian nafkah tu sebagai gaji. aku belum kahwin, so kira aku xde pekerja la..:)

4) Apa lagikk, pembantu pejabat tu boleh tukar dengan pembantu rumah kot, haha.

5) Mcm2 la kalau nak tulis, aku just nak dptkan idea je.

ok, then kita tahu bahawa semua2 perlulah diakaunkan untuk mendapat tahu bahawa ada syarikat kita nie menguntungkan, balik modal saja ataupun merugikan. dengan kata lain perancangan kewangan ataupun costing nie salah satu aspek penting, seterusnya diikuti dengan sistem perakaunan yang betul. kalau x mana nak tau kan. so, sama la kita pun, kalau x buat bajet dan akaun yg betul, manalah kita nak tau kita nie sebuah syarikat yg jenis mana satu, menguntungkan, balik modal ke, ataupun merugikan.

rasanya bab perbelanjaan nie xde masalah kot, cuma item2nya saja kena kenalpastikan. ok seterusnya bab pendapatan syarikat. kalau kita kerja makan gaji saja, gaji tulah merupakan pendapatan kita ataupun sales utk menguruskan perbelanjaan-perbelanjaan kita. tapi kalau ada yang buat partime benda2 lain seperti jual prepaid ke, mlm ke, jual emas ke, main forex ke, anda boleh anggap tu sebagai sesuatu tender yang diperolehi ataupun satu anak syarikat di bawah anda. so kenalah anda monitoring, adakah tender atau anak syarikat ini memguntungkan atau merugikan. Kalau untuk baguslah. kalau balik modal pun ok, tapi kalau rugi!!

so, secara ringkasnya, untuk menguruskan kewangan diri kita samalah juga mcm menguruskan sesebuah syarikat. kena ada bajet yang betul, perakaunan yg betul, disiplin yg betul, perbelanjaan yg berhemah dll, semuanya adalah untuk memastikan bahawa ianya menguntungkan. byk lagi boleh dirungkaikan kalau kita nak tgk apakah persamaan2 mahukan ketidaksamaan yg ada. tapi tu bukanlah tujuan post ni ditulis.

nantikan pulak post mengenai "branding nama anda" dan "apakah tagline anda" di episod seterusnya, hehe.

Opss, Tak tahu bagaimana nak bermula??

Jangan bimbang, untuk permulaan boleh mulakan seperti yg rakan saya MerdekaHutang nie buat. baca apa yg dia tulis dan tools yang digunakan tu. (ok ek merdeka, promote sikit, hehe)
Share:

01 August 2009

Tips: Percentage Kejayaan Jika Mencuba

Jangan takut untuk mencuba!

Percentage kejayaan jika mencuba = 50%,
iaitu 50 peratus berjaya atau 50% gagal.

Percentage kejayaan jika x mencuba = 0%.
Anda tidak akan gagal, tapi anda pun tidak akan berjaya!!
Share:

27 July 2009

Kepentingan Network




Salam.

Kali ni kita sembang2 psl network. ramai org dok tanya bagus ke ada network nie? ada kata x bagus sebab nanti potong line, nanti susah nak jual produk sbb byk persaingan, susah nak maju, dan mcm2 lagi. pada aku mula2 kena paham dan bezakan dulu apa erti newtork(rangkaian) dengan competitiors (pesaing2). dari situ baru kita boleh jawab persoalan nie.

Kalau ramai pesaing maby akan menyebabkan keadaan di atas akan berlaku. makin ramai pesaing akan menyebabkan susah nak tembusi pasaran. ok kalau network lak, bermakna rangkaian yang kita ada yang boleh membantu kita. nak lagi mudah kita tengok contoh di bawah:

katakan anda menjual emas secara solo dan xde rangkaian. sekarang nie anda ada beberapa keping emas dlm bentuk dinar shj, xde yg lain. katakan dalam hari tu ada 2 pelanggan bertanyakan tentang emas tapi dia nak yang gold bar, anda xde. apa anda akan buat? anda xde network ni. so pilihan yg anda ada adalah, samaada terus kata ada xde stok dan xde deal lah. ataupun kata kat dia, tunggu saya order dulu, maby dlm minggu depan baru dapat. kalau dia nak tunggu kira nasib baik lah, tapi kalau dia cari penjual lain?? anda dah rugi 2 customer aritu. nie belum cerita lagi maby gak diorg nie merupakan pelanggan yg berpotensi utk jadi "repeat customer".

satu lagi keadaan di mana situasinya sama mcm di atas, cuma bezanya anda ada network. skip cetanya sbb sama je. tapi pilihannya adalah: sama juga mcm di atas tapi...tambah satu lagi pilihan. anda boleh check lu ngn network2 anda yg lain ada x produk yg customer tu mahukan. dalam ramai2 network tu kebarangkalian utk ada adalah tinggi kan? so, anda ada 2 lagi pilihan utk, beli ngn network anda dan jual ke customer anda atau minta network anda uruskan. dengan kata lain channelkan customer anda tu ke network anda. ok, nampak mcm anda x untung kan?? x, sebenarnya anda untung, utk long term. sebabnya, kalau anda amalkan prinsip mcm ni, dan network anda buat yg sama, time dia xde stok dia channelkan balik kepada anda, sama juga kan. dan yg pentingnya, customer anda tu dpt apa yg dia kehendaki. so potesi utk dia jadi repeat customer tu masih tinggi.

masih x nampak lagi?? ok katakanlah kita letakkan diri kita kat tempat pembeli tu. arini tanya barang, xde. minggu depan try tanya lagi, xde gak. agak2 pas2ni kita nak tanya lagi ke ngn dia. payah la kan? tapi kalau kita tanya sekali, ada beberapa kali, mesti ada. lain kali nak berurusan lagi ke dgn dia?? kita xmau tau dia nak ambil dulu ngn network dia ke, nak pinjam dulu ke, tu masalah dia kan. janji kita dpt apa kita nak.

k, tu yg aku nampaklah. boleh kita sama2 bincang kalau ada pandangan k.

jumpa lagi.
Share:

22 July 2009

Cara Membeli Emas Public Gold dan Public Dinar

Kepada para Pembeli Emas Public Gold atau Public Dinar, berikut adalah kaedah untuk membeli emas daripada saya.

1) Telefon/sms : 012 2876187 Nuar

2) Lock Harga yang dipersetujui. Harga semasa adalah sepertimana di Website Rasmi Public Gold (http://www.publicgold.com.my) atau Public Dinar (http://www.publicdinar.com)

3) Set temujanji untuk masa dan tempat penghantaran Emas tersebut.





Share:

Ketenangan Minda

Pernah x anda semua menghadapi situasi di mana pada ujung bulan je rasa mcm serabut atau x sabar2 nak tunggu gaji. mcm makin lambar je rasanya time gaji tu. saya pernah, malah selalu kot. :) tambah teruk kalau time ujung bulan tu mcm2 la nak pakai duit. time tu la kena outstation, kereta rosak la, adik nak pinjam duit la, claim lak lambat dan macam2 la. time gini rasanya kena betul2 budget. kalau x, masalah nanti.

so apa yang aku nak kongsi nie sebenarnya situasi yang selalu berlaku pada sapa-sapa yang secara rutin akan bergantung pada gaji semata-mata, termasuklah aku. time tu mula la nak pikir, oh bulan depan kena berjimat nie, ataupun terpaksa pinjam lu ngn sapa-sapa yg boleh, nanti gaji bayar balik. secara ringkasnya, time ni boleh dikatakan jiwa pun dah x berapa nak tenang, dah xde ketenangan minda.

dari aspek kewangan, sebenarnya benda2 gini boleh dielak kalau kita mempunyai perancangan kewangan yang betul, tidak boros dan ada disiplin dalam hal-hal berkaitan dengan kewangan. tapi kalau income dah mmg sikit, nak disiplin pun payah gak kan. hehe.

so pada aku, kalau boleh dah xnak lagi hadapi ketidaktenangan minda ni secara berkala pada setiap bulan. biarla kalau boleh tiap2 bulan tu berjalan lancar kewangannya, hati pun senang. xde nak berkira tiap2 bulan, kalau rasa nak buat tu buat je. bukan nak kaya raya, tapi selesa je (short term je ni, kaya tu nak gak sebenarnya..hik hik).

so kalau dikaitkan balik dengan post aku sebelum ni, ada la kaitannya dengan pentingnya simpanan, wang kecemasan dsb. time ginilah gunanya, time terdesak xde la susah2 kan. kalau boleh xde istilah "nak tunggu gaji", baru leh wat.

masalahnya, kalau dah tau gtulah yg akan selalunya terjadi, dan x buat apa-apa, sebenarnya x selesaikan masalah gak. so, kena la mulakan sesuatu untuk mengubahnya. kalau x mcm ginilah hidup kita, mengharapkan gaji semata-mata. x timbul lah "peace of mind" nie. hidup kena ada perubahan, dan perubahan tu harus dimulakan..:). Nasib baik la aku dah tersedar.

p/s: aku kata kat diri aku nie sebenarnya. tu sbb mcm merapu dan x tersusun je ayatnya nie, tapi harap korang paham la apa yg aku nak sampaikan nie..
Share:

14 July 2009

Update Blog

Salam semua,

sebenarnya banyak gak peristiwa yang berlaku akhir2 nie. Cuma x sempat nak update blog jer sbb kekangan masa dan kerja. Maklumlah kerja siang ngn mlm x tentu masa balik, hehe.

tengok lah nanti kalau ada masa free, ada bebrapa benda sebenarnya nak post nie.

Sambil2 tu, nak ucapkan tima kasih pada pokli sbb lantik jadi wakil dia untuk urusniaga emas. psl nie nanti akan di update secara detail kemudian k. Cuma kalau sapa-sapa yang yg tau lebih lanjut psl emas nie boleh kunjungi blog pokli, http://pokli77.blogspot.com.

Jumpa lagi.
Share:

05 July 2009

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Kebebasan Kewangan?

Salam.

Malam nie aku ada terbaca satu benda yang menarik. so rasa nak share kat sinilah..:)

kalau tgk kat tajuk blog aku nie, "Satu Perjalanan ke arah Financial Freedom". nampak mcm senang difahami dan jelas maksudnya. aku pilih tajuk nie pun sbbnya nak ingatkan diri aku sendiri yang blog nie aku buat sebagai satu titik tolak untuk aku memulakan penghidupan baru dalam bidang pengurusan kewangan aku sendiri. Psl nie aku x nak ceta banyak, lagipun ianya sebenarnya adalah matlamat yang aku setkan utk diri aku jer, hehe.

ok, yg aku rasa nak share sebenarnya adalah, apakah sebenarnya yang di maksudkan dengan financial freedom nie, ataupun kebebasan kewangan nie. so aku search la kat internet utk tau lebih lanjut. mcm2 yg kuar tp aku tertarik yg nie. satu jawapan yg simple je, tapi bergantung dan perlu dirungkai oleh diri masing2.

aku jumpa nie kat sini , terus aku letak dalam section pengurusan kewangan, hehe.

kata dia, kebebasan kewangan nie boleh dibahagi kepada 2, iaitu:

1) Tak ada hutang, tapi cukup duit utk menanggung keperluan hidup seharian sehinggalah kita mati.
2) Ada hutang, tapi hutang itu membantu menghasilkan lebih banyak duit bagi menanggung keperluan hidup.

so, pilihlah sendiri yang mana satu kita nak. mcm aku cakap tadi, jawapan yang simple tapi bergantung pada diri masing2.

Pilihan aku, no. 2..:)
Share:

04 July 2009

Membaca di Malam Minggu

Malam minggu nie aku dok umah. masih dlm mood membaca. Banyak gak blog aku baca mlm nie. semuanya byk psl emas ngn hartanah. ada gak jumpa blog2 yg best ngn berilmu tu yg aku follow. bagus gak la blogger nie wat yg follow tu. senang nak check balik. kalau dulu nak kena save link blog tu siap2, penuh link dok bookmark kat mozilla, hehe.

Byk gak dah skrg yg aku tau terutamanya psl emas ni. sbnrnya tunggu duit masuk je dlm minggu depan jangkaannya. dpt je duit terus nak sambar emas ngn pokli, aritu dah janji ngn dia. Dia dah x ingat xper, janji aku ingat..:)

Pastu, nak gi buka akaun GIA kat PBB. x sabar lak rasa nak tunggu nie.

Yang bab hartanah tu skrg tgh dok collect ilmu lagi, byk lagi yg xtau. ok la, sambil2 tu boleh la tunggu nama clear skit kat rekod ccris. lagipun nie dah masuk dlm middle-term plan. agak2 dlm awal tahun depan dah leh start rasanya projek nie.

so, sambung membaca balik sementara ada mood nie..
Share:

Bila Anda Tahu dan Bila Anda Bermula

Salam,

semalam aku ada sembang-sembang ngn member opis aku, nama dia lan. Mcm2 la sembang termasuklah psl nak buat duit lebih. mcm mana caranya dan benda2 terbaru yang boleh join. Aku kata kat dia, akhir2 nie aku ada la menjelajah blog2 orang ngn wat kajian skit. dia pun mcm aku gak la, malas dah nak join bisnes2 mcm mlm, jual2 barang dan yang pakai banyak masa nie. maklumlah keja kitaorang x mengizinkan kerana masa xleh nak rancang sgt. keja apa tu, rahsia, hehe.

so, aku pun bgtau la kat dia yg planning yg aku sedang dan akan buat nie. dimulakan dengan mak susun balik kedudukan kewangan aku dan plan seterusnya. aku bgtau gak la, kalau ikut yang aku baca, mcm kitaorang nie susah la kalau nak wat part time belah malam ke sbb malam pun kadang2 kena keja selain kekangan masa yang terhad. kat sinilah penting utk cari yg pasif income. dipendekkan ceta aku share la ngn dia psl hartanah ngn emas. aku ada la juga baca ngn wat research skit2 psl ni. mmg potensinya amat luas. dia pun berminat gak. so aku sambung ceta lagi. bgtau psl org yg dah wat dan ceta psl mcm ner pie ngn shukor berjaya dlm lapangan masing2. pie ngn rumahnya dan shukor ngn emasnya.

dipendekkan ceta lagi. mmg boleh dikatakan kita mmg dah tau dari dulu lagi psl emas dan real estate ni. kita bukan xtau yg emas nie dari tahun ke tahun akan naik harga, mcm tu la hartanah ni. cuma kita je xnak ambil tahu dgn lebih lanjut. maby sbb2 spt kekurangan modal atau kewangan menjadi halangan.

apa yang aku nak share kat sini adalah, kadang2 kita semua (termasuk aku) bukannya xtau psl satu2 benda tu, peluang yg ada, potensinya dan sejauh mana kita boleh pergi. cuma kita mcm buat2 xtau atau ambil mudah dan lepaskan je peluang tu begitu sahaja. cuma mungkin kita bolehlah kata kalau org ceta psl emas kat kita, ohh, aku dah tau lama dah psl nie. kalau org ceta psl hartanah, yg nie pun aku dah tau lama dah. cuma xde modal jer...

so, pengajarannya jika nak kaitkan balik dgn topik ni, rasa aku semua dah boleh agak dah. yg penting bukannya bila anda atau kita tau, tapi bila kita nak bermula.

renung-renungkan, hehe..
Share:

Rahsia Warren Buffet

Arini dok umah jer, sambil2 tu layan internet sambil main game. terjumpa la beberapa benda yang aku rasa boleh sama-sama share.

Kali ni aku nak share rahsia kejayaan orang yang bernama Warren Buffet. Rasa aku xperlu aku nak ceta siapa dia nia, ramai dah tau. yg belum tau tu tanya je pakcik google, nanti dia akan tolong, hehe.


Inilah Rahsia kejayaan Warren Buffet.



1. Kaya itu berasal dari Mindset:

"I always knew I was going to be rich. I don’t think I ever doubted it for a minute.”
-Warren Buffett


2. Jangan sesekali berjudi atau mempertaruhkan nasib:

"Gambling Is A Fools Game. Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1."
-Warren Buffett


3. Berhati-hatilah dengan siapa anda bergaul:

"It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction."
-Warren Buffett


4. Buat apa yang anda gemari:

Ketika ditanya CNBC apakah antara rahsia kejayaan beliau? Buffet menjawab..

"Success is really doing what you love and doing it well. It’s as simple as that. I’ve never met anyone doing that who doesn’t feel like a success. And I’ve met plenty of people who have not achieved that and whose lives are miserable."
-Warren Buffet


5. Kawal Perbelanjaan:

"Pengeluaran lebih kecil dari pendapatan".
Buffet terkenal dengan cara hidupnya yang serba sederharna. Dia masih tinggal di rumah yang dibelinya pada tahun 1958. Memandu kereta model Lincoln tahun 2001 dan hidup dengan gaji USD$100,000/tahun berbanding dengan kekayaan bersihnya yang bernilai berbilion-billion dollar. Ternyata pengeluarannya sangat kecil berbanding pendapatan beliau.

6. Jauhilah hutang:
Buffet menjauhi hutang untuk tujuan pembelian penggunaan peribadi. Sebaliknya beliau hanya berhutang dengan bijak sebagai leverage kepada pelaburannya. Satu fakta yang menarik, beliau langsung tidak memiliki sebarang kad kredit.

7. Amalkan prinsip “Giving and Receiving”: Kemurahan hati dan kelimpahan berjalan seiring.
"Even though Ben Graham [Buffett’s mentor] had everything he needed in life, he still wanted to give something back by teaching, So just as we got it from somebody else, we don’t want it to stop with us. We want to pass it along too." -Warren Buffett

8. Lakukan perkara yang betul: "You only have to do a very few things right in your life so long as you don’t do too many things wrong." - Warren Buffett
sumber: http://aurakaya.blogspot.com


Inilah rahsia kejayaan dia dan aku rasa kalau kita nak berjaya sama kenalah amalkan juga. Pada aku kalau nak jadikan contoh @ idola @ mentor @ sifu, x kira sapa. dia boleh jadi org2 yang dah berjaya atau terkenal. ataupun member2 kita sendiri pun, yg penting mana yg baik dah positif tu ikutlah.

ok. kalau ada lagi info-info mcm nie nanti aku akan share sama. Mood tgh rajin membaca nie..:)
Share:

03 July 2009

Tips Hari Ini: Sharing is Caring

Tips Hari Ini:

"Sharing is Caring"

Aku ambik tips ni dari blog sifu pokli (http://pokli77.blogspot.com). tima kasih pada dia sbb akhir2 nie banyak yg aku dapat belajar hasil pembacaan aku di blognya. psl investment emas, hartanah, pengurusan kewangan dll. kalau ada masa, jenguk2 la baca sama kat blog dia. kalau boleh nanti aku nak ikut jejak langkah mcm dia, hehe.

selain tu, kalau ada masa pada sapa2 yg baru nak berkecimpung dlm bidang ni dan nak tau mcm ner nak dptkan rahsia pasif income, boleh gak jenguk kat 2 lagi blog yg saya aku tgh dok baca lagi. ni blognya, kalau psl hartanah boleh jenguk kat blog otai hartanah pie (http://www.pie2020.com/blog) dan kalau nak tau lebih psl selok belok dunia emas boleh jenguk kat web otai emas (http://jutawanemas.com/v1). Byk info dan tips berguna yg korang boleh dpt nanti.

Nanti korang akan tau apakah yg dimaksudkan dengan tips hari ni:

"Sharing is Caring"

Jumpa lagi.
Share:

Tabung Kecemasan



Arini aircond keta lak wat hal. tukar condenser kena dlm rm330. baru jer nak belajar berjimat cermat, hehe. tu la org kata. jimat part lain, part lain lak kena kuar. rasanya benda mcm nie mmg selalu akan berlaku. plan la mcm ner pun kalau dah nak jadi lain, xleh wat apa pun.

so, pengajaran utk hari nie dlm aspek kewangan adalah, kena ada wang ataupun "bajet kecemasan". xkisahlah nak panggil apa pun, wang hujan ke, tabung kecemasan ke, tabung bwh bantal ke, apa-apa lah. kena ada gak bajet kecemasan ini. byk ke x tu bergantung la. kalau boleh lagik byk lagi bagus.

gunanya time2 mcm nie la. tu belum ambilkira hal-hal lain yg mungkin berlaku luar jangkaan. cthnya, ada kecemasan kat kg ke nak kena balik dll. semua tu benda yg di luar kawalan. kalau boleh gunakan bila betul2 emergency jer. selagi boleh survive, survive la dulu.
Share:

30 June 2009

Penyusunan Hutang

Hari dah aku dah submit semua benda-benda utk loan bank rakyat aku. kalau ikutkan dlm minggu depan boleh dpt kot. pasni xde lah mamat dari bank islam tu dok telefon aku bulan2 tanya loan bila nak bayar, hehe.

sebabnya aku mmg dah bgtau dia aku dlm proses nak wat full settlement. cuma yg jadi lambat tu nak dptkan surat penyelesaian awal dari kowaja je yg lambat, kena tunggu 7 hari bekerja. so, dah terlepas utk bulan nie.

apapun, harap ianya berjalan lancarlah, sbb step pertama aku on the way dah iaitu penyusunan awal. baki loan tu mmg aku dah rancang nak wat apa. antaranya nak settlekan beberapa benda2 kecil dan yang paling penting utk aku mulakan perjalanan aku utk mencapai financial freedom. antaranya adalah buka Public Bank GIA dan beli emas. Kalau yg dah tau psl PB GIA tu, ok lah. nanti part ni aku akan ceta kemudian.
Share:

29 June 2009

Kesedaran Untuk Berubah

Akhir-akhir nie aku banyak membaca beberapa bahan bacaan. terutamanya psl pengurusan kewangan. Aku xnak ceta byk, cuma antara yang pada aku penting dan boleh di share di sini adalah, "kesedaran untuk berubah".

Mcm aku sendiri, background kat u dulu dlm bidang kewangan. tapi bab kewangan diri sendiri aku gagal dalam menguruskan kewangan aku. patutnya dgn ilmu yg aku ada aku boleh praktikkan sbb aku ada advantage sikit kalau nak banding dgn org lain. tapi xpelah. at least aku boleh gak tersedar daripada terus hanyut bab pengurusan kewangan nie. sekurang-kurangnya, biar lambat sedar daripada x sedar langsung kan.

so azam aku sekarang nie utk mula merancang financial situation aku dgn lebih baik dan teratur. tu sbb org kata, x penting bila kita mula, tapi yg penting kita dah bermula. tu sebab kesedaran tu yang penting. contohnya: kalau 3 tahun dulu kita dah tahu psl emas sikit2, yg emas tu akan naik harga dan xkan jatuh dgn teruk walaupun akan ada up and down, tapi long term akan untung. skrg kita mungkin akan kata, nyesal aku x invest emas dari dulu, kalau x mesti dah untung banyak skrg. xpelah sbb dulu kita xde modal dan info sgt psl emas. tapi sekarang nie, kalau mcm aku dah dpt info dari kajian sikit2, tapi kalaulah x ambil peluang nie, dlm 3 tahun lagi, xkan aku nak ulang benda yang sama. oh, nyesal aku dulu x amik peluang. mmg nampak mcm dua-dua nyesal kan, bezanya, dulu boleh kita kata kita xtau sgt dgn xde modal. skrg nie, dah tau ngn ada modal skit2. so mesti akan lagi menyesal, hehe. tu lah maksud aku tadi, kesedaran untuk berubah. ni contoh jer, sbb plan aku akrg nie, akan memulakan pelaburan dlm bidang emas nie. kecil-kecilan je dulu. detailnya aku akan ceta kemudian nanti.
Share:

Proses Pertama: Penyusunan Semula Kewangan



Sebagai langkah awal ataupun step pertama aku adalah menyusun semula kedudukan kewangan. sebelum nie, aku ada buat beberapa loan yang secara detailnya (x berapa detail sbnrnya..hehe) seperti berikut:

malu gak sebenarnya nak tunjuk, tapi dgn niat ikhlas utk berkongsi pengalaman dan jgn jadi mcm aku sblm terlambat, aku bgtau la jugak:

Hutang (anggaran kasar dan selepas dpt rebet)

1) loan Bank Islam = RM10K (tertunggak lama dah, dan kena CTOS pun aku skrg, hehe)
2) Koperasi Kowaja = RM22k
3) Koperasi Kopesadik = RM60k
4) Koswip = RM4K

Total Hutang = 96k

so, skrg ni aku ada hutang dlm 96k. sebenarnya lebih sbb jumlah nie adalah jumlah utk aku wat full settlement. skrg nie, aku dalam proses utk buat satu loan daripada bank rakyat untuk cover semua hutang2 nie menjadi satu loan sahaja. memang nampak mcm kaedah gali lubang tutup lubang. tapi setelah diambilkira dengan kadar interest rate daripada koperasi yang tinggi jugak dan jumlah nett yg dapat, aku akan dapat jimat byk gak la. so, step nie aku namakan sebagai menyusun semula kewangan.

secara ringkasnya, aku dlm proses wat loan utk cover semua hutang2 nie jadi satu je, di samping tambah tambah skit loan utk aku mulakan beberapa plan aku yang aku akan terangkan kemudian nanti.

kalau korang tanya aku, mcm mana aku boleh sampai wat loan mcm tu, semuanya ada sejarah tersendiri, biarlah aku simpan sendiri. cuma yg positifnya adalah aku dah ada sebuah moto ngn kereta yg aku beli 2nd hand secara cash. so aku dah xde commitment dah psl keta ngn moto nie. ok la tu kan..:)

dan yg paling aku rasa mcm ok lagik, aku xde masalah dengan hutang kad kredit. psl nie, aku terima kasih sbb kena CTOS aritu, tu sbb bank x kasi aku wat kad kredit. kalau x, makin parah aku nanti, hehe.

ok, tu secara ringkas psl penyusunan kewangan versi aku. masing2 ada ceta masing2, terpulanglah mcm mana nak wat atau kaedah mana. yg penting ianya mesti bertambah positif, jgn makin melarat.
Share:

Pembelajaran Pertama: Saving




Aku ingin berkongi dari pembacaan aku sebelum nie. aku xkan huraikan panjang sbb perkara ini hanya untuk aku ingatkan diri aku di samping berkongsi dengan rakan-rakan yang lain.

Perkara paling penting untuk bermula dalam mencapai "financial freedom adalah = saving. kalau ada saving baru kita boleh buat macam2. nak melabur ke, mebeli emas ke, hartanah ke, dan lain2 tu semua perlukan duit ataupun modal. so yang paling penting adalah mempunyai "duit". daripada mana nak datangnya duit nie. kenalah ada simpanan. biar sedikit dahulu daripada xde langsung.

ada org mesti kata, boleh wat loan. mmg boleh wat, tapi tu adalah hutang, dan hutang kena bayar balik. jgn nanti sampai silap langkah, mcm aku, hehe. xpe, tu ceta lama. skrg nie mula buku baru.

so, target aku skrg, memulakan saving dgn back to basic, 10% daripada income. dgn simple calculation dgn gaji aku yg x seberapa nie sebulan (-+ kasarnya dlm 3k, (belum tolak belanja + hutang), aku target aku akan simpan dlm 300 sebulan. harap menjadi kenyataan. kalaupun xdpt amaun tu, dpt memulakan menyimpan pun ok lah dulu. hehe.
Share:

Post Pertama

Salam semua.
(walaupun aku tau xde org nak baca lagi post nie, hehe)

Sebenarnya blog ni aku baru buat untuk mengingatkan diri aku tentang perubahan yang akan aku lakukan untuk masa depan aku. Kira mcm satu titik perubahan yang aku akan mulakan dengan langkah baru untuk mencapai cita-cita aku ke arah "financial freedom".

semua ni bertitik tolak daripada pembacaan aku di beberapa blog akhir-akhir ni. aku agak sibuk sikit membaca beberapa blog sebagai rujukan dan juga melakukan beberapa kajian.

Hasilnya aku rumuskan yang akan akan memulakan step yang baru dalam aspek perancangan kewangan aku sendiri. Harap ianya akan berjaya.

Jadi target aku sekarang untuk melakukan beberapa perkara sebagai langkah permulaan. secara ringkasnya seperti berikut:

1) menyusun semula kewangan, dlm ertikata lain, susuan semula kedudukan hutang piutang, hehe.
2) memulakan pelaburan dalam bidang emas (short term plan)
3) memulakan pelaburan dalam bidang hartanah (middle term @ long term plan)
4) menjana pasif income yang lain.

sebagai kredit aku ingin ucapkan terima kasih kepada beberapa blog yang aku baca sebelum ni spt blog pokli, jutawan emas shukor, pie2020 dan banyak lagik kerana membuka mata aku.

nie semua target aku dan harap ianya akan berjaya..amin.
Share:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab