Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

05 July 2009

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Kebebasan Kewangan?

Salam.

Malam nie aku ada terbaca satu benda yang menarik. so rasa nak share kat sinilah..:)

kalau tgk kat tajuk blog aku nie, "Satu Perjalanan ke arah Financial Freedom". nampak mcm senang difahami dan jelas maksudnya. aku pilih tajuk nie pun sbbnya nak ingatkan diri aku sendiri yang blog nie aku buat sebagai satu titik tolak untuk aku memulakan penghidupan baru dalam bidang pengurusan kewangan aku sendiri. Psl nie aku x nak ceta banyak, lagipun ianya sebenarnya adalah matlamat yang aku setkan utk diri aku jer, hehe.

ok, yg aku rasa nak share sebenarnya adalah, apakah sebenarnya yang di maksudkan dengan financial freedom nie, ataupun kebebasan kewangan nie. so aku search la kat internet utk tau lebih lanjut. mcm2 yg kuar tp aku tertarik yg nie. satu jawapan yg simple je, tapi bergantung dan perlu dirungkai oleh diri masing2.

aku jumpa nie kat sini , terus aku letak dalam section pengurusan kewangan, hehe.

kata dia, kebebasan kewangan nie boleh dibahagi kepada 2, iaitu:

1) Tak ada hutang, tapi cukup duit utk menanggung keperluan hidup seharian sehinggalah kita mati.
2) Ada hutang, tapi hutang itu membantu menghasilkan lebih banyak duit bagi menanggung keperluan hidup.

so, pilihlah sendiri yang mana satu kita nak. mcm aku cakap tadi, jawapan yang simple tapi bergantung pada diri masing2.

Pilihan aku, no. 2..:)
Share:

4 comments:

merdekahutang said...

kita doakan agar sama-sama mencapai status financial freedom.

Nuaraca said...

yup merdekahutang, sama la..kalau betul caranya..Insya Allah boleh berjaya..:)

PoKLi said...

yezza.....bagus...bila dah pandai share tu sebenarnya nuaraca dah KAYA..kalau nak tahu prinsip hidup dunia nih...tangan di atas lebih baik daripada tangan di bawah...dan tangan yg memberi lebih baik daripada tangan yg menerima....selalunya siapa yang banyak memberi?????

Nuaraca said...

tul tu pokli. ingat lagi hari tu sembang. xde rugi apa pun sharing nie. bertambah untung ada la, network pun makin besar.

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab