Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

29 December 2016

Pengalaman pertama membida emas lelong di Ar-Rahnu Bank Rakyat


Lagi cerita pasal Ar-Rahnu Bank Rakyat..



Hari Rabu minggu lepas aku ngn member aku ayie ke Bank Rakyat di Sembulan, Kota Kinabalu. Tujuannya sebab nak gi jenguk tengok emas yang ada di Bank Rakyat..sebab kami dimaklumkan secara telefon oleh salah seorang staf di Bank Rakyat tu yang hari tu dah start lelong barang kemas.. Bidaan ni berlangsung 3 hari sampai tutup hari Jumaat. Sebab aritu kitaorg agak free sikit..terus la ke sana. Btw.. mcm mana staf tu leh telefon kitaorg.. sbb kitaorg dh pesan sebelum ni kt dia.. lau ada lelongan..telefon kitaorg.. kena la wat repo skit ngn org bank..baru senang skit nanti.hehe

Sampai di sana..orang xdela ramai sangat.. mcm biasa je..ada la customer bank dlm 4-5 org.. Baru je nak tanya staf bank yg ada kat kaunter no. tu.. dah nampak dah ada diletakkan satu meja bercermin kat area ruang legar tu.. so terus jela tgk2 item yang ada.. dalam tu ada dalam 14 item barang kemas kesemuanya.. tp atas 5 orang penama ataupun 5 akaun..

Item Barang Kemas untuk Dilelong


Ada juga diletakkan list detail maklumat berkaitan dengan barang-barang kemas yang bank nak lelong tu. Sambil jenguk-jenguk barang kemas tu dan dok perhati list tu..kitaorg bincang la nak masuk ke x membida ni.. bincang punya bincang..kita masuk jela.. try jela.. lagipun ikut list yg ada tu masih dalam bajet kitaorg.. kecuali akaun penama no.5 tu.. reserve price yg bank letak pun RM26k lebih untuk 7 item semuanya..

Senarai Item Barang Kemas untuk dilelong


Ayie kemudian amik borang yg ada kt sebelah meja tu.. xdela byk sgt nak kena isi.. butiran maklumat biasa.. ngn apa item yang kita nak bid.. staf bank tu bagitau.. leh isi dalam satu borang je kalau nak bid.. xyah pakai banyak borang pun xpe.. sbb nanti bayar kos pun ikut jumlah penama atau jumlah akaun yg kita bid.. RM5.30 satu penama/akaun.. cumanya xleh nak pecah pecah item.. maksudnya.. kalau satu penama tu ada 2 item..otomatik kena bid kedua-dua item tu.. kalau ada 5 item satu penama.. kena bid kelima item semuanya.. gtu la kaedahnya..

Borang Kosong Untuk Bidaan


So..kitaorg decide bid 3 penama.. pakai 2 borang.. dah isi tu.. kena gi buat payment kt kaunter pulak.. sambil tunggu giliran.. aku dok kira-kira kalau amik yg penama ke 5 tu.. mcm byk gak leh untung kalau menang.. tp bajet x de la pulak.. :)

Borang Bidaan Kitaorg yang Pertama


Borang Bidaan kitaorg yang kedua


Pas selesai ayie bayar borang tu.  resit tu staf bank dah siap stapler kt borang dah.. x sempat aku nak suruh snap gambar resit tu.. tau tau ayie dah masuk dah borang tu dlm tong cermin tu.. hehe... Aku x perasan dlm tong ada org dh bid ke x.. cuma ayie bgtau xde pun org lain yg bid.. masih awal lg la kot.. ada 2 hari lg..xpela.. tunggu jela..

Staf bank situ bgtau dlm minggu depan nanti (minggu ni la) kalau bidaan kitaorg berjaya.. bank akan telefon bgtau.. atau diorg akan kuarkan surat.. pastu kita org kena setelkan bayaran dlm tempoh 7 hari.. lau x.. org kedua tertinggi akan ditawarkan item tu.

Jadinya semalam.. tgh tgh lepak ngn ayie.. staf bank rakyat ada telefon dia.. pendek ceta.. dia bgtau kitaorg berjaya utk 2 penama akaun..no.1 ngn no. 2.. masing2 2 item utk satu penama.. total suma 4 itemla.. yg penama no. 4 tu kami kalah.. kalah teruk bank bgtau..haha.. So skrg standby jela duit ni.. dateline smp minggu dpn.. nanti dah amik tu nak gi cuci lagi kat ar rahnu..x mahal kosnya.. dlm RM3 je setiap item..pastu nak buat emas lelong ni? Apa lagi.. jual la.. kat mana nak jual tu? nanti aku bgtau di lain post..:)

Ok tu la serba sedikit psl pengalaman kitaorg gi membida emas lelong di Ar Rahnu Bank Rakyat.. xdelah susah sgt kan?.. cuma teruja je sikit sbb 1st time..kena try sendiri la baru tau..kalah menang belakang ceta..lawan tetap lawan haha.. aritu kt Ar Rahnu Kelantan di Putatan ada gak gi.. tp x jadi bid.. sebab nape x jadi.. nextime nt aku story k..

Jumpa lagi..
Share:

27 December 2016

Pajak Gadai Bank Rakyat pun ada Peraduan





Baca paper arini, terjumpa lak info ni.. rasanya macam belum pernah ada lagi sebelum ni. Tak tau la kalau sebelum ni aku ada terlepas pandang ke apa..

Tapi share jela sini kat korang..untung untung sambil gi gadai barang kemas ke bar ke tu mana la tau boleh menang kan :)

(klik untuk zoom gambar)
sumber: Bank Rakyat

Kalau ikutkan tempoh peraduan tu, ada 2 fasa..Fasa pertama 15 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2016 dan Fasa kedua 1 Jan 2017 hingga 2017. Hadiah pun boleh tahan juga tu menariknya..

Jenguk la kat website Bank Rakyat kat SINI kalau nak tau detail ya..




Share:

26 December 2016

Nilai Kekayaan




Nilai kekayaan bukannya terletak pada berapa banyak pendapatan kita..

Ianya sebenarnya adalah bergantung kepada berapa banyakkah simpanan kita.
Share:

13 December 2016

Duit Simpanan utk masa depan dan kecemasan




Salam dan jumpa lagi..

Kali ni aku rasa nak tulis skit psl tajuk ni.. duit simpanan. Sebelum tu.. cuba kita check balik dulu masing-masing.. berapa banyak duit simpanan yang kita dah ada.. ada yg yg kumpul dh banyak..dah kaya raya pun.. ada yg kira ok la.. boleh survive kalau jadi apa-apa.. nak2 time situasi ekonomi yg makin mencabar ni.. ada yg masih belum ada simpanan..dan masih belum menyimpan pun lagi.. xpe..pada yg belum.. lepas ni boleh la start menyimpan..

Kenapa duit simpanan tu penting? Berapa sebenarnya yg patut kita simpan? Aku ni bukannya seorang yg pakar pasal kewangan..cuma dari pembacaan aku.. pakar2 kewangan mengesyorkan yg kita patut ada simpanan ni atleast 6 bulan pendapatan sekarang..paling tidak pun 3 bulan. So contohnya kalau yg gaji rm5 ribu tu..patut dh ada lebih kurang rm15 ribu la.. banyak kan?? tapi tu la yg kita patut ada..

Jadinya.. pesanan utk diri aku juga utk tahun 2017 ni.. nak mula tambahkan simpanan.. mulakan dengan apa yg kita rasa sesuai dulu..x kisahla berapa pun.. janji mula..dalam bentuk apa pun x kisah.. nak simpan dalam bank ke.. asb ke.. tabung haji ke.. simpan emas ke.. masing masing ada minat sendiri.. aku sendiri pun rasanya nak tahun ni nak start dlm emas sikit2 tahun ni.. kenapa emas.. rasanya ramai yg dh tahu.. byk rujukan leh dpt kt internet ni psl kelebihan menyimpan dlm emas.. ni jugala projek tahun 2017 yg aku nak restart balik nanti.. psl emas ni..lain post nanti la..

Balik psl simpanan ni..utk kecemasan.. mmgla tu antara tujuan utama kita menyimpan.. boleh guna time kecemasan.. jadi xdela susah payah nak berhutang nt.. kita x minta benda benda buruk berlaku pada kita atau keluarga.. tp benda ni x dpt nak elak.. boleh terjadi pada sapa sapa dan bila bila masa.. kalau ada duit simpanan sendiri kan mudah..

Pernah aku terbaca kt blog sifu kewangan.. kita kena sentiasa anggap mcm kita akan diberhentikan keja pada bila bila masa.. bersediakah kita menghadapinya.. cukupkah duit utk kita survive...utk hidup..utk makan.. utk backup life kita sementara kita cari keja lain.. atau cari bisnes.. ni berkait rapat juga dengan second income..atau pasif income.. kalau kita ada pasif income..bagusla..boleh la membantu.. tp kalau yg keja harapkan aktif income je.. mcm mana?

Banyak orang termasuklah aku sendiri.. mmg dah tau psl ni.. sedar x sedar.. bila check balik.. kita sebenarnya terlalu mengikut orang.. orang boros.. kita pun boros.. orang gi shoping.. gi berbelanja benda x sepatutnya.. berjalan2.. kita pun sama nak.. ni lumrah la.. tapi tahap kemampuan kita x sama.. kita kena lihat kemampuan kita.. berbelanja utk diri sendiri x salah.. belanja la utk diri sendiri.. hargai diri.. cuma jgn sebab nak tunjuk kt org atau terikut2.. kita tahu tahap kita..

Jadi mulai tahun 2017 ni yg nak mula ni.. pesanan utk diri sendiri.. yg lepas tu lepasla.. sekarang ni masa utk tune balik.. mulakan azam baru.. menyimpan.. selain dari nak mulakan beberapa projek tambah pendapatan.. harapnya berjaya..

Ok jumpa lagi..


Share:

2007.. Permulaan kisah yang baru



Salam.

Lama dah aku x jenguk sini..

Lama x berblogging juga sebenarnya.
Rasa macam 2017 ni masa yg sesuai kalau nak berblog balik..

Tapi nak kena susun balik blog ni nampaknya
Biar nampak segar skit..

Oklah nt jumpa lagi :)
Share:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab