Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

28 August 2009

Branding Nama Anda



FotoKredit: eyetoad.com

Salam semua,

kebelakangan nie agak busy skit, lama dah x post apa2 nie.

Sebelum nie aku pernah janjikan nak berkongsi skit mengenai "branding nama anda". sebenarnya perkara nie ramai yang dah tau, cuma x aplikasikan saja. tapi perkara nie agak penting juga dalam kita ingin mengetengahkan nama kita dalam apa-apa bidang pun. sekadar mengambil beberapa contoh, kalau kita sebut "fast food". mesti kita akan terus terfikirkan kepada McD, KFC dll la. tapi mengapa kalau kita sebut fast food jer, mesti nama-nama yang nie akan kuar dulu? x bolehkah kalau kita sebut aje "fast food", yg pertama kuar adalah adalah yang lain? Marrybrown, Dunkin Donut ke dll. Ataupun kalau dulu sebut burger je mesti ingat Ramly Burger dulu (skrg nie Burger King dulu kot..:)) kenapa tidak yang lain. Byk lagi lah contohnya.

dan kalau dikecilkan skit skop kepada dunia emas pulak, sekarang nie rasanya dalam internet nie yang paling top adalah jutawanemas shukor dan disusuli oleh pokli kot (promote sifu nie, hihi). kalau yang ikuti bidang rumah lelong rasanya didahului oleh pie.

jawapannya adalah kerana mereka nie semua telah branding nama mereka dengan betul. ditambah dengan tools lain seperti tagline (akan diceritakan kemudian) yang mereka gunakan, dan faktor2 lain, mereka berjaya branding kan nama mereka sepenuhnya.

nampak mcm sukar, tapi boleh mulakan dengan beberapa perkara asas. cthnya seperti perkenalkan nama kita dengan ringkas dan unik. cth mcm shukor, pokli, pie, jurukur dll (sekadar menyebut beberapa nama). ini sebenarnya memudahkan orang utk ingat nama kita. xperlu utk letak nama betul kita yang panjang2, nanti org payah nak ingat dan seterusnya lupa. selain tu, rasanya pengkhususan juga agak penting. kalau boleh cuba khususkan apa yang sebenarnya ingin kita pasarkan. jika terlalu rojak dan banyak benda akan menyebabkan sukar utk kita branding nama kita.

Byk lagik la rasanya kaedah2 nie, yg penting aku cuma nak share benda yg aku rasa boleh dikongsikan dari segi ideanya. mungkin member2 lain boleh tambah lagi di komen nanti.

ok, jumpa lagi.
Share:

0 comments:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab