Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

29 June 2009

Pembelajaran Pertama: Saving




Aku ingin berkongi dari pembacaan aku sebelum nie. aku xkan huraikan panjang sbb perkara ini hanya untuk aku ingatkan diri aku di samping berkongsi dengan rakan-rakan yang lain.

Perkara paling penting untuk bermula dalam mencapai "financial freedom adalah = saving. kalau ada saving baru kita boleh buat macam2. nak melabur ke, mebeli emas ke, hartanah ke, dan lain2 tu semua perlukan duit ataupun modal. so yang paling penting adalah mempunyai "duit". daripada mana nak datangnya duit nie. kenalah ada simpanan. biar sedikit dahulu daripada xde langsung.

ada org mesti kata, boleh wat loan. mmg boleh wat, tapi tu adalah hutang, dan hutang kena bayar balik. jgn nanti sampai silap langkah, mcm aku, hehe. xpe, tu ceta lama. skrg nie mula buku baru.

so, target aku skrg, memulakan saving dgn back to basic, 10% daripada income. dgn simple calculation dgn gaji aku yg x seberapa nie sebulan (-+ kasarnya dlm 3k, (belum tolak belanja + hutang), aku target aku akan simpan dlm 300 sebulan. harap menjadi kenyataan. kalaupun xdpt amaun tu, dpt memulakan menyimpan pun ok lah dulu. hehe.
Share:

0 comments:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab