Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

04 July 2009

Rahsia Warren Buffet

Arini dok umah jer, sambil2 tu layan internet sambil main game. terjumpa la beberapa benda yang aku rasa boleh sama-sama share.

Kali ni aku nak share rahsia kejayaan orang yang bernama Warren Buffet. Rasa aku xperlu aku nak ceta siapa dia nia, ramai dah tau. yg belum tau tu tanya je pakcik google, nanti dia akan tolong, hehe.


Inilah Rahsia kejayaan Warren Buffet.



1. Kaya itu berasal dari Mindset:

"I always knew I was going to be rich. I don’t think I ever doubted it for a minute.”
-Warren Buffett


2. Jangan sesekali berjudi atau mempertaruhkan nasib:

"Gambling Is A Fools Game. Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1."
-Warren Buffett


3. Berhati-hatilah dengan siapa anda bergaul:

"It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction."
-Warren Buffett


4. Buat apa yang anda gemari:

Ketika ditanya CNBC apakah antara rahsia kejayaan beliau? Buffet menjawab..

"Success is really doing what you love and doing it well. It’s as simple as that. I’ve never met anyone doing that who doesn’t feel like a success. And I’ve met plenty of people who have not achieved that and whose lives are miserable."
-Warren Buffet


5. Kawal Perbelanjaan:

"Pengeluaran lebih kecil dari pendapatan".
Buffet terkenal dengan cara hidupnya yang serba sederharna. Dia masih tinggal di rumah yang dibelinya pada tahun 1958. Memandu kereta model Lincoln tahun 2001 dan hidup dengan gaji USD$100,000/tahun berbanding dengan kekayaan bersihnya yang bernilai berbilion-billion dollar. Ternyata pengeluarannya sangat kecil berbanding pendapatan beliau.

6. Jauhilah hutang:
Buffet menjauhi hutang untuk tujuan pembelian penggunaan peribadi. Sebaliknya beliau hanya berhutang dengan bijak sebagai leverage kepada pelaburannya. Satu fakta yang menarik, beliau langsung tidak memiliki sebarang kad kredit.

7. Amalkan prinsip “Giving and Receiving”: Kemurahan hati dan kelimpahan berjalan seiring.
"Even though Ben Graham [Buffett’s mentor] had everything he needed in life, he still wanted to give something back by teaching, So just as we got it from somebody else, we don’t want it to stop with us. We want to pass it along too." -Warren Buffett

8. Lakukan perkara yang betul: "You only have to do a very few things right in your life so long as you don’t do too many things wrong." - Warren Buffett
sumber: http://aurakaya.blogspot.com


Inilah rahsia kejayaan dia dan aku rasa kalau kita nak berjaya sama kenalah amalkan juga. Pada aku kalau nak jadikan contoh @ idola @ mentor @ sifu, x kira sapa. dia boleh jadi org2 yang dah berjaya atau terkenal. ataupun member2 kita sendiri pun, yg penting mana yg baik dah positif tu ikutlah.

ok. kalau ada lagi info-info mcm nie nanti aku akan share sama. Mood tgh rajin membaca nie..:)
Share:

0 comments:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab