Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

26 March 2014

Antara "Surirumah" dengan "Part Time Internet Marketer" atau "Full Time Internet Marketer"



Salam dan jumpa lagi,

Kali ni aku nak ceta skit satu tajuk yang mungkin dah biasa kot korang dengar. Cuma sekadar nak minta pandangan korang kalau korang setujulah. X setuju pun xpe, bukannya ada apa pun, saja jer nak post.

Ok lah, aku ni keja gomen biasa jer. tiap2 bulan dapat gaji, sama la mcm korang kot, x kisah la keja gomen ke swasta ke, full time apa pun, ke part time, suma ada gaji kan..yela ni kan aktif income kita..dalam pada tu jugak, ada juga yg wat keja part time kan, nak cari duit lebih, so, sambil bgtau keja kita ni, kita pun bgtau la gak kita wat part time apa kan..

Bagaimana ngn surirumah lak? Ada gaji ke diorg ni? Kalaulah anda yg baca ni antara surirumah gak, kalau org tanyalah kan, member2 sekolah yg lama la contohnya, eh, ko keja apa skrg? nak jawab apa ek agak2.."aku keja surirumah?" atau "aku x keja", "aku jaga anak jer kat umah". Btw, sebelum korang mula salah paham, post ni bukan nak kata sapa2, just nak share jer, dan cuba lihat dari sudut positif maksud aku ni yer.

Macam mana kalau kita ubah skit, maksud aku yg keja surirumah ni..kalau pasni ada org tanya korang keja apa, jgn bgtau korang keja surirumah..bagi nampak best skit, bgtau la mcm ni.. "aku keja Part Time Internet Marketer", atau "aku keja Full Time Internet Marketer"..nampak mcm best kan? tapi apa nak kena wat.. xyah susah2 nak cari keja pun sebenarnya, tukar gelaran tu jer, tapi sambil2 tu cuba cari peluang2 yg ada kat internet ni, mcm2 ada, boleh wat online business, wat dropshipping ke, wat kedai online ke, jual ebook ke, dll lagilah..jadikan keja-keja ni semua sebagai satu sambilan yg boleh dapatkan income tambahan pada family..

Yang aku cuba nak sampaikan disini adalah, bagi nampak yang kita ni ada keja, satu kerjaya atau career. sbb kat luar sana tu, asal kalau sebut surirumah jer, mesti ada yg fikir ke arah negatif kan. Minta maaf sekali lagi, bukan nak menyinggung mana-mana pihak, aku sendiri respect org nak bernama "surirumah" ni, mcm2 diorg buat, dan kena ingat bukan senang nak uruskan sebuah keluarga kan.. cuma lihat ke arah positif apa yg aku cuba sampaikan ni.

Jumpa lagi..
Share:

23 March 2014

Nrelate: Letakkan Post "Yang Berkaitan" dengan Blog Anda dan Boleh Hasilkan Income?

Salam,

Pagi ujung minggu ni aku xde plan ke mana2..ingat nak rehat2 kat umah jer. So arini ada masa aku nak godek2 skit blog aku ni mana patut. Aku ni sebenarnya kategori noob gak dalam wat blog ni, belajar wat pun sendiri2 jer, kaedah try and error. Sambil2 explore ni cuba test apa2 yang terbaru ke..lagipun pada aku wat sendiri ni best, kita cub2, pastu syok pulak kan kalau menjadi.

Aku dari tadi sebenarnya nak bubuh satu tool ke widget ke, apa2 la yg korang nak panggil ni, ke blog aku. Yang post-post berkaitan tu..so bila search aku tgk byk yg buh kat blog yg pakai LinkWithin. Korang mesti tau kot..jadi aku pun try la buh kat blog aku...nampak mcm senang jer, add on gitu jer..tapi bila view blog ni, x kuar lak gambar. Jadi mcm biasa la, cari kat internet mcm mana nak edit atau fix error ni, jumpa..pastu aku wat, mcm nak menjadi tapi x menjadi gak..

Pastu aku search, option lain, dalam pada tu aku terjumpa satu blog mat salleh ni yg ada bgtau psl benda ni, dia cakap kalau pakai LinkWithin ni sebenarnya x berapa bagus sebab ianya dalam kategori Parasit Widget dan x berapa bagus untuk SEO korang. Pulak dah..hehe. Korang baca sendiri la kat SINI

"Bloggy Thursdays: Why I Stopped Using LinkWithin (And Switched to nRelate)"



Jadi, aku pun pikir elok gak aku try yang dia suggest tu, namanya nRelate. Korang boleh check gak dengan klik bannernya yang ada bawah post akhir aku ni yang ada gambar nRelate mcm kat bawah ni:




Aku pun x explore dengan detail lagi gak sebenarnya sbb nak try dulu. Tapi bila register dan pakai menjadi lak..macam yg korang tgk kat bawah sekali blog aku ni la.. 

Dan yg aku perasan diorg ni mcm wat affiliate gak, kira ada bagi komisen gak, bab ni aku nak ceta skrg pun aku x berapa pasti, nanti kalau dah tau aku post balik psl ni sbb tujuan aku pun nak cari widget yang boleh letak psl post2 yang berkaitan ni..tapi kalau korang ada produk yang nak iklankan rasa aku boleh try kot sbb nRelate ni ada wat "Partner Program". Korang cuba baca la nanti k. Ada minah ni pun ada ceta psl ni tapi x detail gak.. Baca SINI

Nanti korang tgk la, aku just nak share jer..

Jumpa lagi..


Share:

21 March 2014

Teknik Membina Network TTTE Menggunakan Sistem AutoPilot...PERCUMA!

Salam dan jumpa lagi,

Lanjutan daripada post aku sebelum ni psl Membina Network, kat sini aku nak share salah satu tenik yang pada aku amat sesuai sekali nak gunakan dalam kita nak membina rangkaian atau Network ni. Sebelum tu cuba perhatikan fakta kat bawah:

  • Setujukah korang jika dikatakan, 99.99% kegagalan Biz berpunca daripada TIADA NETWORKING?
  • Biasanya, sebelum melakukan sesuatu Biz, kita perlu mengeluarkan MODAL dahulu, then baru boleh develop network, betul kan?


Ok, sekarang aku nak share apakah Teknik tu..namanya AutoPilot.


Apakah itu AutoPilot?





AutoPilot adalah Teknik Penajaan yang boleh membantu anda membina rangkaian rakan niaga anda. Dengan menggunakan Teknik AutoPilot ini, Kita akan develop network kita dahulu sebelum kita memulakan biz yang di tawarkan. Anda di beri peluang selama 30 hari untuk TEST kemampuan diri anda untuk develop network anda TANPA sebarang bayaran.


Tidak seperti biz yg lain, anda perlu BERMODAL dahulu barulah boleh mulakan bisnes tersebut kan?


Dalam AutoPilot,sebaik saja anda sign up FREE AutoPilot, anda sudah boleh memulakan Biz ini. MODAL adalah perkara nombor 2,Perkara PERTAMA ialah anda bina rangkaian Rakan Niaga anda dahulu.

Dengan Teknik AutoPilot,tugas anda telah dipermudahkan, anda hanya perlu promosikan link AutoPilot yg diberikan kepada anda. Dengan mempromosikan link tersebut anda sebenarnya sedang membina rangkaian rakan niaga anda.



AutoPilot memberi anda 30 hari Trial days.

Konsep AutoPilot "develop network dulu, bayar kemudian"


Anda boleh TEST dulu kemampuan diri anda dan teknik AutoPilot ni, jika terbukti anda berjaya develop network anda dalam tempoh 30 hari tersebut dan teknik ini jug sesuai dengan anda, baru anda ambil tindakan untuk UPGRADE.


Anyway, Sebaiknya anda DAFTAR PERCUMA dulu, lebih senang untuk nampak bagaimana sistem ini berfungsi



Hanya 3 langkah mudah untuk sertai dan ajak orang lain untuk join AutoPilot. Ianya semudah 123 saja :-


  1. SIGN-UP FREE MEMBER DULU DI SINI
  • Setelah sign-up, anda akan diberi ID AutoPilot dan web replika AutoPilot kepunyaan anda.

  2. BINA RANGKAIAN PERNIAGAAN (DEVELOP NETWORK)

  • Dengan mengajak mereka sign-up AutoPilot di bawah link AutoPilot anda, mereka akan jadi sebahagian daripada rangkaian perniagaan (network) anda.System akan automatically park mereka di dalam Team anda. 
  • So, antara minta duit kat client berbanding minta client sign-up Free AutoPilot akaun... mana lagi senang?

   3. BERTINDAK


  • Bila sudah terbukti diri anda berkemampuan untuk develop network, barulah anda "BERTINDAK" untuk menyertai biz ini.

Dengan menyertai AutoPilot dan bisnes yg kita jalankan dalam AutoPilot adalah Bisnes Simkad TTTE (Tune Talk Tone Excel), anda akan dapati Teknik ini akan membantu anda mendapatkan Rangkaian atau Network anda dengan mudah. Ianya terbuka kepada NEW member dan AHLI SEDIAADA TTTE.


Anda akan mendapat perkhidmatan yang disediakan kepada anda dan pelanggan anda iaitu;

  • Membina network anda dan client anda.
  • System akan daftarkan TTTE dimana IDP penaja adalah IDP anda didalam TTTE untuk client anda di dalam network AutoPilot.
  • System akan pos laju simkad dan buku panduan kepada client anda.
  • Tugas anda dan client anda dalam biz TTTE telah dipermudahkan, hanya promosikan link AutoPilot masing-masing, ajak kawan sign-up free autoPilot dan keep-in touch dgn mereka.

Bermakna anda tak perlu simpan stok simkad dan jumpa client langsung.
Dengan Teknik AutoPilot, kita beri orang peluang untuk develop network mereka dahulu, sebelum mereka sertai biz TTTE anda.

Jangan tunggu lagi, DAFTAR PERCUMA SEKARANG, atau KLIK Banner di bawah dan tempah kedudukan anda untuk melihat bagaimana sistem ini berfungsi.



Share:

20 March 2014

Rakan Niaga Nuaraca Network




Salam dan Jumpa lagi


Korang perasan di sebelah kanan blog ni ada satu section ni kan? dan setakat post ni ditulis, data yang ada setakat ni macam kat bawah ni:


KUALA LUMPUR / LEMBAH KELANG


SELANGOR



PUTRAJAYA



Azlan- 013 - 7300065



KELANTAN

Pasir Mas - 
Suhaimi - 01112976187

SABAH


Kota Kinabalu / Sepanggar / UMS / Menggatal
Nuaraca - 012-2876187


Keningau/Nabawan -
Asmawi 014-6722697 / 010-5240787



SARAWAK

Ruby 0178157052



ok, mmg kecil lagi rangkaian rakan niaga Nuaraca Network ni..tapi dari masa ke semasa ianya akan membesar dan membesar. Amat penting utk kita ada rangkaian kita sendiri sbb dalam nak wat bisnes ni susah gak kalau kita nak bergerak sendiri..melainkan kalau bisnes yang kita wat tu mmg style "lone ranger", cthnya main forex dll.


Tujuan Rakan Niaga sebenarnya utk sama-sama membantu antara satu sama lain. Jgn bimbang psl persaingan antara rakan-rakan niaga kita, konsepnya mudah, saling bantu membantu, rezeki akan ada. Hari ni kita tolong org, esok lusa kalau bukan dia tolong kita, org lain akan tolong kita. Ni juga memudahkan utk kita menguruskan satu-satu perkara tu. Cthnya kalau ada prospek di luar coverage kita yg kita susah nak handle sbb faktor lokasi dan dia nak jumpa face to face, pass jer kat rakan kita, kita x rugi sebenarnya..tgk dari sudut long term..kita wat bisnes bukan nak sekejap jer, kalau boleh nak kekal lama..


Rangkaian ni juga penting dalam kita nak senang bergerak, sama-sama boleh berkongsi idea dan kepakaran masing-masing. Ada org tu pandai dalam bab tertentu..gunakan sebaiknya utk kepentingan bersama. Sbb tu org kata "Sharing is Caring" tu. Jadi kalau kita dah wat keputusan nak wat bisnes yg sebegini, jaga rangkaian kita dan tolong mereka..biar sama sama dapat naik..
Jumpa lagi.
Share:

15 March 2014

Plan Pemasaran Tone Excel

Plan Pemasaran Tone Excel


Apabila anda telah menaja atau memperkenalkan bisnes ini kepada orang, orang itu juga akan membeli Kad Sim Prepaid Tone Excel-WOW. Apabila anda mendaftar mereka secara terus atas tajaan anda, maka anda dapat Insentif Bonus Rujukan sebanyak RM20.00. Seterusnya, setiap kali beliau Top Up KAD SIM tersebut anda akan dapat komisyen tak kiralah di mana mereka beli Top UP itu. Anda boleh melakukan tajaan ini tanpa had maksimum.


1. Pendapatan Insentif BONUS RUJUKAN (FAST TRACK BONUS)




Jika anda sponsor seramai 10 orang dibawah tajaan anda di L1 (level pertama) dalam sebulan, maka anda layak menerima insentif ini pada kadar RM20.00 seorang iaitu sebanyak:
RM20.00 x 10 orang = RM200.00
RM200.00 sebulan!!

Paling menarik, jika mereka pula merujukkan bisnes ini kepada orang lain, anda juga berpeluang untuk mendapat KOMISYEN Top Up daripada orang-orang baru tersebut yang anda tidak kenali. Inilah yang best, kerja sekali tetapi pendapatan berulang kali selagi mereka Top Up.



2. Pendapatan Insentif KOMISYEN TOP UP


A. Tahap I : Jumlah Top Up peribadi bulanan anda RM20.00-RM59.99
 



Bilangan ahli di setiap aras adalah infiniti, ini bermakna anda boleh merujuk atau sponsor seberapa ramai yang anda mahu pada mana-mana aras.

Contohnya:

Jika anda sponsor seramai 10 orang di L1 (aras pertama), maka setiap bulan sekiranya mereka Top UP minimum iaitu RM30.00, maka anda akan dapat:
10 orang x RM30.00 x 6% = RM18.00

Sekiranya 10 orang sahabat anda tadi sponsor 10 sahaja, maka di L2 (aras kedua) anda sudah ada 100 orang, sekiranya mereka Top UP sebanyak RM30.00 setiap bulan, maka anda akan mendapat komisyen sebanyak:
100 orang x RM30.00 x 3% = RM90.00

Sekiranya 100 orang tadi sponsor 10 sahaja setiap seorang, maka di L3 (aras tiga) anda sudah ada 1000 orang, maka komisyen anda setiap bulan jika mereka Top UP sebanyak RM30 adalah:
1000 orang x RM30.00 x 11% = RM3,300.00

Maka jumlah keseluruhan komisyen yang akan anda perolehi adalah:
RM18.00 + RM90.00 + RM3,300.00 = RM3,408.00



B. Tahap II : Jumlah Top Up peribadi bulanan anda melebihi RM60.00

 


Contohnya:

Jika anda sponsor seramai 10 orang di L1 (aras pertama), maka setiap bulan sekiranya mereka Top UP minimum iaitu RM60.00, maka anda akan dapat:
10 orang X RM60.00 x 10% = RM60.00

Sekiranya 10 orang sahabat anda tadi sponsor 10 sahaja, maka di L2 (aras kedua) anda sudah ada 100 orang, sekiranya mereka Top UP sebanyak RM60.00 setiap bulan, maka anda akan mendapat komisyen sebanyak:
100 orang X RM60.00 x 3% = RM160.00

Sekiranya 100 orang tadi sponsor 10 sahaja setiap seorang, maka di L3 (aras tiga) anda sudah ada 1000 orang, maka komisyen anda setiap bulan jika mereka Top UP sebanyak RM60 adalah:
1000 orang X RM60.00 x 13% = RM7,600.00

Maka jumlah keseluruhan komisyen yang akan anda perolehi adalah:
RM60.00 + RM180.00 + RM7,800.00 = RM8,040.00


Itu hanya contoh jika masing-masing sponsor 10 orang sahaja dan Top UP minima RM30 dan RM60. Saya yakin dengan program sekecil ini dengan mudah anda boleh melakukan lebih dari itu. 

Pembayaran insentif Bonus Rujukan akan dilakukan 2 kali sebulan iaitu setiap 2 minggu, mereka yang didaftar pada 1hb. hingga 15hb., bayaran akan dikreditkan pada 30/31hb. Manakala pendaftaran pada 16hb hingga hujung bulan, bayaran bonus ini akan dikreditkan pada 11hb bulan berikutnya.

Bagi bayaran insentif Komisyen Top Up pula, bayaran komisyen akan dilakukan pada setiap 21 haribulan terus ke akaun bank anda dengan syarat bayaran minima RM30.00.

Kelebihan seterusnya, downline anda tidak perlu bersusah payah mencari anda untuk Top UP, mereka boleh Top UP di mana-mana saluran Top Up dan anda tetap dapat komisyennya.

Kelayakan untuk menikmati insentif-insentif diatas adalah anda dikehendaki Top Up minima RM20 pada bulan tersebut. Jumlah maintain bulanan ini tak semestinya sekaligus, boleh Top UP sedikit demi sedikit asalkan jumlah sebulan mencapai minima RM20.00.

Jika tak maintain beli Top Up RM20.00 sebulan akaun anda tidak akan mati, cuma tak layaklah dapat komisyen untuk bulan itu. Tapi ini tak jadi masalah, kerana kebanyakan daripada pengguna prepaid menggunakan prepaid lebih daripada tu setiap bulan.



Secara ringkasnya adalah seperti Jadual di bawah:



Share:

Bagaimana nak promosikan TTTE ni?

Salam dan jumpa lagi.

Bab nak promosikan bisnes ni sebenarnya yg paling mencabar kan?
macam aku pun, aku sebenarnya bukan jenis yg suka bisnes cari2 org ni. Senang ceta aku suka bisnes yg boleh wat sendiri2 tanpa perlu nak ceta sgt atau ajak org.

Perlu diingat juga dalam masa yg sama, aku ni bukan juga org yg dah dikategorikan sebagai org yg terrer yang ceta psl promosi, anggap saja aku berkongsi ilmu yg aku tau setakat yg ada utk perkongsian bersama.

ok lah, pada aku kalau kita nak promosikan sesuatu x kira lah apapun, yg penting kena ada beberapa perkara spt "branding" dan "networking". Ni kira mcm asas la. Kalau kita nak promosikan secara biasa, rasa aku korang lagi tau macam mana nak wat. bergantung dan terpulang kepada siapa yg ko nak perkenalkan lah.

Contohnya mcm ni, macam mula2 aku nak promosikan benda ni, aku cuba perkenalkan kepada beberapa orang rakan aku dengan niat nak berkongsi maklumat. cerita la semua apa yg korang tau psl benda ni, nanti mesti diorg akan tanya banyak benda kan? kira macam latihan juga la sebelum korang mula nak promosi pada org yg belum kenal.. pastu boleh kenalkan pula pada family ngn saudara mara. ajak mereka join, bgtau jela modal murah, risiko xdela sgt, tp kalau rajin, boleh dapat lebih..buat sambil-sambilan jer dulu..

Dalam pada tu, kena la juga siapkan utk nak promosikan di internet ni, gunakan lah benda-benda atau tools yg korang tau..blog ke, facebook ke, twitter ke mcm2 lagi la..wat persiapan skit..aku pun xdela reti sgt pakai benda2 ni, tp study la juga wat..xdelah susah sgt kan, mcm kita wat posting update biase jer kalau kat fb tu, cuma bgtau jer korang sedang wat bisnes ni..kalau ada yg bgtau berminat, terangkanlah elok2 kat diorg, biar diorg faham dulu, senang nanti diorg nak wat...

ni yg mcm aku dah buat:

kat blog ni kat sini lah > http://nuaraca.blogspot.com/

kat FB aku > https://www.facebook.com/nuaraca

kat Group FB > https://www.facebook.com/groups/EmpayarToneExcel

dan yang paling best > http://www.bisnestoneexcel.asia/hop.php?ref=nuaraca

sebab apa aku cakap best, sebab ni promosi pakai web affiliate, senang ceta bila korang pakai web macam ni, korang akan ada link sendiri pakai reference sendiri, jadi korang x perlu susah2 nak wat web, sistem dah ada, cuma pakai jer bila nak promosikan..kalau korang join aku nanti, korang pun akan dapat benda yg sama, benda ni dah diconfirmkan oleh upline aku..mudah kan?

Dalam pada benda, nak sentuh skit pasal networking ni, sbb pada aku ni pun penting gak. Networking ni akan membantu korang dalam nak bergerak buat benda ni nanti. Cuba bina networking korang sendiri, rangkaian yang akan membantu korang. Sebagai contoh, boleh tgk kat sebelah kanan blog ni, ada nampak satu ruangan yg aku nama "Rakan Niaga Nuaraca Network" kan? Tujuannya supaya mana-mana org yg join bawah kita nanti akan membantu kita dan dalam masa yang sama kita juga membantu mereka. Contohnya korang ada member kat Perlis, jauh tu..kalau ada org di Perlis yg berminat nak join, korang boleh minta rakan niaga korang kat Perlis tu tolong uruskan, secara x langsung network korang juga akan membesar. Macam tu juga la sebaliknnya, sama-sama bantu...nanti bisnes ni akan lebih mudah bergerak..berada di network yg betul akan memudahkan korang juga nanti..

Psl branding la, rasanya aku ada ceta skit psl ni dalam post aku dulu. yg ni mcm mana korang nak membina nama korang..ni juga sebab nape aku guna nama "Nuaraca" ni atau "Nuaraca Network". Kalau kita guna nama betul kita yg panjang tu mungkin org susah nak ingat, jadi kita bina satu nama brand kita sendiri..di masa akan datang biar nama ni berkembang...dan org tau apa kita buat..mungkin orang xnak join kita sekarang, tapi bila diorg berminat kemudian...dia akan cari kita balik...mcm mana nak ingat..buat satu tagline, setiap kali kita wat post, ni sifu aaku ajar dulu..

so, skrg aku nak wat tagline aku..mcm ni cthnya:

"Ingat Nuaraca, Ingat Tune Talk, 
Ingat Tune Talk Ingat Nuaraca"

Pasala nak promosi ni juga, ikut kesesuaian yg korang rasa ok, ada yg suka cara konvensional, jumpa2 org ceta secara face to face, ada yg suka cara online marketing, ada yg wat full time, partime dan macam2 lagik la..terpulang ikut citarasa masing2...yg penting kita akan dapat hasil kalau kita rajin..kita mesti tau samaada kita dah bersungguh atau tidak..x boleh la nak harapkan org bantu kita..kita kena juga berusaha sendiri.. org yg dapat income lebih tu sbb diorg rajin promosi...org hanya akan tau apabila kita bercerita...kan rugi kalau ada antara kawan2 atau sedara kita join dengan org lain nanti...sedangkan patut kita yang ajak mereka dulu...jgn sampai nanti diorg ckp.. aku mmg nak join lama dah, xde org yg nak ajak aku, yg ko x bgtau aku ko join nape...hehe

ok lah jumpa lagi..

ingat...

"Ingat Nuaraca, Ingat Tune Talk, 
Ingat Tune Talk Ingat Nuaraca"



Share:

12 March 2014

TTTE: Projek dah bermula


Salam,

Aku dah pun mulakan projek TTTE ni. Macam yang aku bagitau sblm ni, nak mulakan bisnes ni xde la susah sgt, mudah jer..kena ada modal RM90 jer. Tapi elok dapatkan sekali Buku Panduan berharga RM10 kalau nak join sbb buku ni akan banyak membantu nanti kemudian sbb banyak maklumat leh dpt kat situ.


Mana nak dapat SIMKAD ni?



Boleh dapat dengan menghubungi aku, atau mana2 rakan niaga Nuaraca Network terdekat atau contact mana2 pengedar terdekat yg korang tau, ataupun boleh berus terus dari HQ

Dah dapat SIMKAD ni bolehlah terus aktifkan simkad ni. Sbb simkad ni time dapat xde no, jadi pas kita aktifkan baru diberi no. tel dan juga no. id kita.


Macam mana cara nak aktifkan simkad ni?

Xde la susah, ikut aja arahan SMS macam contoh yang ada kat Buku Panduan tu di mukasurat 14, 15, 16 & 17

Ringkasan; taip -

ad NamaPenuh NoSimkad8Terakhir NoIC AlamatRingkas Poskod NoPilihan1 NoPilihan2 NoPilihan3 LineLama NoLama Bank NoAkaun idp321459

Contoh:
ad Suhaanuar bin Mohamad 8017788 791113035685 No 5 University Apartment 88400 1234 5685 6187 maxis 0122876187 maybank 166010059914 idp321459

dan hantar ke 0111-546-1301

Penting:
# Alamat ringkas tak perlu BANDAR dan NEGERI
# Maklumat Bank tu x wajib, boleh update kemudian di website
# No. line lama tu pun x wajib, tu kalau nak tukar pakai yg sekarang, boleh wat kemudian.
# Masukkan idp321459 (Ianya adalah IDP saya)


* Rujuk betul-betul mukasurat 14, 15, 16 dan 17 terlebih dahulu. Jika setelah sms, dalam tempoh 1 jam biasanya anda akan menerima reply yang disertakan nombor TuneTalk anda sudah aktif dan no IDP anda akan turut disertakan.


Dah berjaya tu, korang akan dapat No. Telefon ngn NO. ID. Kena antar SMS atau call ke mana-mana no. telefon dulu baru dikira sebagai aktif, dan upline korang akan dapat RM20 sebagai bonus penajaan.



Selepas tu, apa nak wat?

Dah dapat ID Penaja tu dah boleh dah mula cari org, cerita dan ajak diorang join. X yah ajak sapa-sapa yg x kenal dulu pun xper, ajak family ngn member2 terdekat dulu tukar simkad ni, dapatkan feel lu biar ada org bawah kita, baru best nak start kan..


Korang pun boleh tgk kat web company, sbb kat sini dah wujud akaun korang.
Websitenya : http://www.toneexcel.com


Kat sini bahagian Login tu, korang buh NO IC korang, pasword sementara 1234, nanti update la tukar, ngn kemaskini mana2 patut kat ruangan profile tu, maklumat bank dll.


Ni rupa web company:







Nanti dah login, korang boleh view la, profile korang, ngn maklumat pasal bonus suma ada kat situ, macam aku punya ni..bonus mmg xde lagi sbb baru jer join hehe..



Rasanya mudah jer nak join kan? Bab nak promote ni payah sikit kan? xper, benda ni xperlu nak tergesa-gesa. Wat preparation lu mana patut..macam aku ni pun aku kemaskini balik blog aku, facebook ngn wat group, leh rujuk kat sebelah kanan blog ni utk details..Yang penting pada aku, korang dah bermula..lambat atau cepat tu bergantung pada rezeki gak, tau awal pun tapi x bergerak gak sama gak kan..


Nanti kita bincang macam mana nak kembangkan lagi bisnes ni, teknik yang betul, networking dll. Kat facebook group tu nanti aku akan update tips dan info terkini dari masa ke semasa. Blog ni kira macam nak bagi nampak dulu mcm mana..


Jumpa lagi..

Share:

09 March 2014

Pesanan Dah Sampai

Salam dan jumpa lagi,

Aku nak post psl ni sebenarnya kemarin lagik, tp sbb busy skit, arini baru ada masa nak postkan. 

ok, pesanan utk nak start TTTE ni dah sampai kemarin lagi..ianya adalah 1 Simkad Tune Talk Tone Excel,  1 Buku Panduan ngn 1 flyer. Upline aku post pakai posjalu. Macam biasalah dlm 2 3 hari sampailah..Ni la rupanya brg tu.


Jadi, perkara pertama yg aku wat, bacalah Buku Panduan tu dulu..simple dan mudah paham jer sebenarnya nak wat benda ni. Semua dah ada terang kat situ jelas2..Tapi elok la juga baca beberapa kali senang skit nak paham, terutamanya bab2 arahan nak aktifkan simkad tu. Sebab xleh salah, kalau salah nanti, kena beli simkad lain lak.

Bab nak mula wat benda ni pada ada semudah A B C. Sebab apa aku cakap mcm tu, sebab stepnya mmg mcm tu. Maksud aku cara nak mulakan. Yang susahnya nak mulakan promosi lak ni. Masing2 ada cara sendiri. ada yang suka online, ada yg suka cara konvensional, jumpa direct prospek dll la. tu terpulanglah ikut kesesuaian dan cita rasa masing2.

Ok, bila dah abis baca buku tu dan paham..aku pun aktifkan la SimKad ni..caranya ikut aje mcm dalam buku tu arahan SMS untuk daftar. Nanti bila dah berjaya korang akan dapat No. Telefon TuneTalk korang ngn ID Penaja. 

Pastu dah boleh mulakan bisnes ni dah..nanti aku update balik arahan SMS utk nak daftar tu.

Bab nak promosi ni..ikut cara masing2 la. Aku pun tgh dok setup balik FB utk group ngn pages, sambil postkan info terkini dari masa ke semasa. biar org tau kita tgh wat bisnes ni. Nanti aku postkan link aku tu kat blog ni. Sambil2 tu kaedah berjumpa dan terangkan sendiri psl benda ni pun penting gak..senang skit nak ceta kalau jumpa face to face..kalau ada persoalan boleh tanya terus. Nak ceta terperinci semua ada kat buku tu, lagik senang join jer dulu..modal pun xdelah besar sgt kan :)

Jumpa lagik


Share:

07 March 2014

Apakah Kelebihan / Faedah Tune Talk Tune Excel? Macam mana nak Join?

Jumpa lagi..

Aku ni sebenarnya bukanlah pandai nak karang2 ayat cantik2..jadi kalau bab nak bgtau pasal kelebihan ngn faedah2 TTTE ni, aku akan terus straight jela lagi senang. Sebab asalnya kat blog ni aku nak share perjalanan aku dalam buat benda ni..utk rujukan aku juga di masa akan datang.

Jadi utk ceta apa yg korang akan dapat bila join TTTE ni, senang aku letak dalam bentuk point la baru senang nampak. Bab2 nak buat pendapatan tu nanti boleh kita sama2 bincang detail skit kemudian.



Apa korang dapat dengan modal RM90.00 ni ?

1. Satu Simkad TuneTalk/Tone Excel
2. Airtime percuma sediaada dalam kad bernilai RM30.00
3. Insurans Kemalangan bernilai RM100,000
4. Mata Ganjaran/Point yang boleh ditukar dengan tiket AirAsia atau Handphone percuma
5. Korporat rate  di mana-mana Tune Hotels.com
6. Topup TuneTalk ada dijual di mana-mana.
7. Kekalkan no. lama kalau mahu
8. Menjana pendapatan pasif seumur hidup
9. Pendapatan bonus boleh diwariskan
10. Dapat masuk pertandingan/hadiah/cabutan bertuah daripada syarikat
11. Dan lain-lain lagilah..boleh rujuk di website syarikat


Terbaru

12. Nilai Extra Topup Percuma:

Topup RM30.00 = dapat extra topup RM10
Topup RM50.00 = dapat extra topup RM20


13. Dapat cash rebate 3% dari nilai topup


14. Dapat menjana pendapatan/ Modal untuk berniaga atau pada aku ibarat lesen utk berniaga. Yang ni paling best sebab tu aku letak last sekali. Kenapa? Kita tgk satu-satu.


a. Pendapatan Insentif Bonus Rujukan/Fast Track Bonus.
RM20 bagi setiap org yang kita rujuk. Tanpa had.


b. Komisyen Topup 

(setiap kali mereka topup dgn syarat anda topup minimum RM20 setiap bulan)
Level 1 = 6%
Level 2 = 3%
Level 3 = 11%

(kalau anda topup minimum RM60 setiap bulan, dapat lebih lagi)
Level 1 = 10%
Level 2 = 3%
Level 3 = 13%

Bab komisyen topup nilah sebenarnya yang paling mengujakan sbb benda ni akan repeat tiap2 bulan selagi mereka topup. Korang fikirkan sendirilah nilai ni dari masa ke semasa akan berkurang ke bertambah. Mungkin juga akan statik kalau semua org berhenti buat benda ni serentak di setiap level. Tapi kena ingat juga, utk kita dapat komisyen topup ni, kena ada minimum topup tu baru kita dapat. Komisyen tu nanti akan dimasukkan ke akaun bank kita tiap2 bulan.


lagik satu, nilai percent ni akan berpanjangan kalau kita upgrade pangkat kita dalam bisnes ni. Ada tiga pangkat iaitu:

1. Junior Center
2. Service Center
3. Branch Center

Ada la syarat2nya nak naik pangkat ni, bab ni kita ceta kemudian k. Atau boleh hubungi aku, nanti aku ceritakan.

Banyak lagi kalau nak ceritakan kelebihan atau faedah TTTE ni..kalau korang join baru korang akan nampak. Ada Buku Panduan psl benda ni. Aku sarankan sapa2 nak join baca buku ni dulu betul2 baru senang faham skit.



Jadi kalau dah berminat tu macam mana nak join?


1. Step Pertama: Beli Simkad TuneTalk/ToneEcxel ni. 
    Boleh hubungi aku atau mana-mana Rakan Niaga yang terdekat atau beli sendiri di HQ

2. Step Kedua: Aktifkan Simkad tu gunakan arahan SMS (Boleh rujuk arahan pada buku panduan nanti)

3. Step Ketiga: Dah boleh mula bisnes


Share:

Bertindak sebelum terlambat, Pesanan buat diri dan Kajian Kes

Salam dan jumpa lagi..

Sebenarnya byk idea yg aku nak tulis ni, mcm2..asalnya nak tulis pasal networking..apa pentingnya network..apa kisah disebalik Nuaraca Network..tapi xpela, lain kali aku tulis psl tu.

Kali ni aku rasa nak tulis pasal satu topik yang sebenarnya biasa-biasa jer, tapi ianya juga mcm pesanan buat diri aku jugak la, kalau korang rasa korang pun sama mcm aku, anggap jela kita sama2 bincangkan topik ni.

ok, dari dulu lagi aku ni mmg dalam kategori "Silent Reader". Korang semua mesti tau apa benda tu. Aku suka membaca, dan x suka nak komen..even malam2 pun kalau xde keja atau ada masa free, aku buka internet dan jenguk2 baca blog org, tapi xde nak komen apa-apa, baca jer.. sambil2 tu tgk mana web2 yg best..masuk forum pun baca jer..dulu aku selalu masuk Carigold...Pendek kata..kira tu mcm hobi aku juga lah..

Dalam wat bisnes pun lebih kurang juga. Aku suka wat bisnes..sapa x nak wat duit..tapi selalunya aku akan amik masa dulu, baca dan baca sampai aku puas hati, nak fikir2 dulu, nak tunggu kawan2 lain mula dulu, pastu tgk yg join berjaya ke x dan macam2 sebab la. Dalam pada tu kalau ada orang ajak aku wat apa-apa pun, jawapan standard aku pun sama la;

" ko wat la dulu, aku belum kaji lagi "
" ko jalan la dulu, nanti kalau ok aku join "
" aku nak tgk testimoni dululah "

macam2 lagik la, sehinggalah masa berlalu ngn pantas..dan akhirnya aku teruskan la apa yg aku buat ni macam biasa.

Cumanya kali ni aku rasanya nak ubah sikit stailnya...dengar mcm nak agresif sikit kan. Xdela juga sebenarnya.. sbb ada betulnya juga apa yg aku buat sebelum ni, kaji dulu, tunggu tgk org lain wat dulu baru nak mula, tgk testimoni dulu sampai puas hati dll. Apa yg betulnya, sbb yg selalu aku buat ni kalau benda tu pakai modal yg besar, mana la tau kot2 gagal ke, x jadi ke, masak gak nanti kan..ok, tu betul..

cuma, kalau modal kecil, mcm mana lak?? agak2 kalau kita try, apa jadi.. rugi sgt ke kalau kita wat jer, cuba dulu tgk..kurang2 kita tau sendiri..adat la kan, x cuba xtau..tapi kalau jadi mcm mana...senang ceta, kalau nak buat alasan, macam2 kita akan bagi..pointnya, nak ke x nak jer..

jadi kali ni, sementara aku nampak peluang ni dah ada, modal lak kecil dlm 100 jer..maafla, mungkin nilai ni besar pada korang..tapi pada aku, dgn nilai tu kalau x berjaya pun, aku x ralat. kurang2 aku cuba, xde la nak pikir sgt...100 tu kalau org mcm aku ni isap rokok, seminggu lebih jer dah abis, makan kat luar 4 5 kali pun dah abis kot..:)

ok, balik ceta psl peluang ni..selalu sgt kita dgr, peluang x dtg selalu, kalau x amik, mungkin xkan datang lagi..atau lambat lagik nak datang balik..masa akan terus berlalu kan? so, skrg aku nampak satu peluang, potensi yg besar, baru dan boleh pergi jauh..jadi apa aku nak buat? ulang benda yg sama yg aku buat? rasanya kali ni x kot, aku nak wat jer, apa nak jadi jadila, kurang2 aku cuba..modal?? xper, kalau x jadi pun aku anggap dah xde rezeki..tapi kalau jadi??

ok lah..nak amik langkah selamat sikit..wat research sikit..dah aku wat, background benda yg aku nak buat dah aku check sikit sebanyak..so apa mcm mana skrg, nak tunggu lagi,  x kot, kali ni, aku nak set, nampak jer peluang aku nak rembat, kasi jalan jer dulu, apa2 belakang ceta..perghh, dengar mcm nak agresif jer..yela, modal kecik jer, layan jela..yg besar2 sebelum ni pun aku ada buat, take the risk sikit2 tu biasa la kan, hehe..

tapi ada satu masalah lagik aku ni sebenarnya.. aku jenis jenis malas nak carik2 org ni, malas nak promot2 kat org, aku jenis layan sorg2 jer, apa2 aku tanggung sendiri..ok la kan.. so pendekatan aku kali ni, aku wat sambil share2 la ngn kawan2, "sharing is caring" ayat standard gak ni..xde paksaan, aku cuma bgtau kat kawan2 terdekat, aku nak wat, diaorg nak join ke x, terpulang, nak kaji dulu mcm aku wat dulu2 pun ok, nak tunggu kot2 aku berjaya pun, harap2 la, ok gak.. aku cuma nak share jer, ikut x ikut tu pilihan sendiri, duit sendiri kan..

uiks, mcm panjang lak aku dok membebel sorg2 ni haha..xper, ni blog aku kan, sapa nak kisah..lagipun kalau korang baca post aku ni, korang pun mesti macam aku gak, "Silent Reader" kan??

Agak kena x topik aku pilih ni, "Bertindak sebelum terlamat", Pesanan buat Diri". Kena la kot kan.. yg penting pada aku, masa xkan tunggu kita, ianya akan berlalu dan berlalu..peluang datang x selalu..so kalau dah nampak, jalan jer..alasan kalau nak bagi, macam2..nak ke x nak jer..

ok, apa tu Kajian Kes lak?

yg nie macam best jer..oklah, ni aku wat research skit, kisah daripada org yg buat Video tapi, korang dah tgk kan, kalau x, cuba selak2 balik post aku sebelum ni.. nama dia pun famous dah dalam bidang ni, otai dalam bisnes yg aku nak wat ni, sapa nama dia, korang carik la sendiri..mcm biasa la kan, kaji dulu..kan nak tgk testimoni..hehe..

ok kita cuba lihat sikit faktanya... dia mula join bisnes ni bila? agak2 sekarang berapa la income dia? mari kita tgk..

jap, sebelum tu kan, mari kita teka, apa yg korang akan pikir atau cakap kemudian nanti..mcm yg standard aku akan cakap kat aku sendiri gak sebelum ni..

"alah, dia bolehla dapat byk, dia join awal"
"dia dapat mcm tu, sbb dia rajin promot, aku ni malas bab cari2 org ni"
"dah mmg rezeki dia, nak wat cemana"

mcm2 la lagi kan..pada aku kali ni senang jer, dia dapat banyak sbb dia rajin..sbb usaha dia..jadi kita skrg mcm mana, nak tunggu lagi perhatikan tgk jer.. masa akan terus berlalu dan berlalu..dan dia akan teruskan apa yg dia dah buat..xper, persoalan tu semua jawab sendirila kan...

ok, kita tgk bila dia start...

Bulan Julai 2010 dia mula... dia dapat RM59.30...sikit jer kan..yela bisnes modal pun kecik kan...
Ogos 2010 - RM532.06 ... ok dah skit ni, modal pun dah cover, cuma mungkin ada kos2 lain yg x cover lg
Sept 2010 - RM1293.03
Okt 2010 - RM1823.65
Nov 2010 - RM2675.12
Dis 2010 - RM3415.11

Jan 2011 - RM3716.73
Feb 2011 - RM3769.37
Mac 2011 - RM3971.57
April 2011 - RM3705.24
Mei 2011 - RM4127.73
Jun 2011 - RM3613.97
Julai 2011 - RM3912.87
Ogos 2011 - RM3957.29
Sept 2011 - RM3825.21
Okt 2011 - RM4102.54
Nov 2011 - RM4334.57
Dis 2011 - RM4542.38

Jan 2012 - RM5237.25
Feb 2012 - RM5435.57
Mac 2012 - RM6486.23
April 2012 - RM6842.02
Mei 2012 - RM9657.42
Jun 2012 - RM11741.73
Julai 2012 - RM13384.83
Ogos 2012 - RM14625.60
Sept 2012 - RM15190.66
Okt 2012 - RM16707.48
Nov 2012 - RM17324.56
Dis 2012 - RM18784.73

Jan 2013 - RM20,573.28
Feb 2013 - RM21852.49
Mac 2013 - RM24895.34
April 2013 - RM33201.43
Mei 2013 - RM32864.92

....
....
....
....

Menarik kan? Agak2 korang berapa pendapatan dia skrg sebulan? sebab data tu pun ada sampai Mei 2013. Time aku wat post ni dah masuk Mac 2014..Cuba korang kaji tgk...wat research skit..

Tapi aku dah kaji dah, jawapannya aku dah dapat..nak tau berapa??

Jawapannya = RM250,000.00 sebulan
ya, tiap2 bulan..

X percaya? Terpulang... tapi inilah kuasa Pasif Income. yang pasti ianya xkan berkurang.. sampai bila.. yang ni aku x boleh nak jawab... tapi kita nak tunggu tgk lagi ke mcm mana skrg..

Jumpa lagi.
Share:

06 March 2014

Pengenalan: Tune Talk Tone Excel

Kali ni aku nak post psl Tune Talk Tone Excel. Apa benda sebenarnya ni..
jadi elok kita tgk lu sikit psl ni.


Apa itu Tune Talk?

 

Tune Talk Sdn Bhd (TT) adalah Syarikat Pembekal Perkhidmatan Telefon yang mula beroperasi pada 19 Ogos 2009. TT dimiliki oleh syarikat Induk Tune Group (kepunyaan Tony Fernandes di mana di bawahnya ada Tune Insurance, AirAsia, Tune Hotel, Tune Money serta Tune Talk. TT menggunakan infrastruktur Celcom (Celcom juga pemegang saham terbesar dalam TT sebanyak 38%). Jadi, dari segi coverage, selagi Celcom ok, ok jugalah TT ni.

Maklumat lanjut boleh rujuk kat web TT: http://www.tunetalk.com




Apa pulak Tone Excel?


Tone Excel Sdn Bhd (TE) adalah Syarikat Pemasaran Rangkaian yang ditubuhkan pada tahun 2009 dalam usaha untuk memajukan lagi industri telekomunikasi di Malaysia. Misi TE adalah untuk membantu setiap individu mencapai kebebasan kewangan melalui konsep pemasaran yang inovatif.

Pada 5 May 2010, TT dan TE telah mencapai persetujuan untuk melancarkan satu program kemasyarakatan yang dikenali sebagai Program Komuniti Mudah Alih WOW. Penyertaan keahlian untuk program ini adalah dipasarkan melalui pelan pemasaran innovatif yang lebih dikenali sebagai Program Referral Tone Excel. Program ini telah dilancarkan secara rasmi pada 5 Ogos 2010.

TE telah menggabungkan pengalaman dan kepakaran dari insurans, pemasaran rangkaian dan perkhidmatan untuk merumuskan satu strategi baru bagi menjana pendapatan kepada masyarakat.

Maklumat Lanjut boleh rujuk kat Web TE: http://www.toneexcel.com



So, skrg dah nampak kan apa beza dua ni, Tune Talk (TT) ngn Tone Excel (TE). Secara ringkasnya lagi mcm kat bawah ni...




Apa tu  Program Referral Tone Excel?

Ianya satu Program yang dikelolakan oleh Tone Excel (TE) bagi menyediakan peluang perniagaan pada orang-orang mcm kita ni, nak wat income dan dikuasakan oleh Tune Talk (TT).



Ok, jadi mcm mana nak join dan apa kelebihannya?

Nak join, modalnya murah jer.. RM90.00 shj.. 


dan anda akan dapat sekeping kad simcard mcm kat bawah ni..ngn dalam tu ada dah top nilai RM30.00 (jadi kira sendirilah modal sebenar berapa ni)



Anggap jela ni macam lesen anda nak mula berniaga atau wat bisnes, xde benda ni xleh watla..

mana nak dpt? Kat kedai biasa ada ke? Apa kelebihannya ni..tu semua akan diperincikan dalam post pasni k..

Jumpa lagi.
Share:

Apa Yang Nampak?

Jumpa lagi.

Jadi dah tengok dah video tadi kan? Rasanya mcm dah jelas dah video penerangan tu..kat web tu pun ada diterangkan faedah2 nya dan marketing plannya macam mana.. rasanya buat masa ni kita kita sembang2 lagi ngn sama2 bincang2 dulu, sebab nanti post2 pasni akan kita detailkan pasal benda ni..

sebab apa...

sebab tujuan aku menulis psl ni pun sbb nak berkongsi.. nak taip ayat2 pujuk rayu org ni pun aku x berapa reti..pada aku senang jer..xde paksaan, kita buat sbb kita nak buat..bukan sebab org pujuk rayu atau paksa. pilihan masing2, anda tentukan sendiri.

ok lah..psl faedah2 tu semua, nanti kita bincangkan kemudian..yang nak sentuh kali ni...yg aku nampak adalah KUASA PASIF INCOME..
apa benda pasif income ni, rasanya ramai yg dah tau..boleh sama2 share nanti. Pendek kata, ianya adalah income yang berterusan. Nak ceta lanjut psl Pasif Income ni, nanti kita wat post lain..kali ni cuma nak bgtau apa yg aku nampak.

yang lain2 tu dah jelas kot, anda rajin atau lebih usaha, anda dapat lebih..jangan salahkan org yg dapat byk income, dia dapat sbb dia rajin..caranya mcm mana, masing2 ada cara sendiri, online ke offline ke, terpulang. Aku pun baru nak join, jadi nak janjikan bulan bintang pun x dpt, nak janjikan anda dapat jadi jutawan pun xdpt.

Kalau korang kata nak bukti pun, aku cuma boleh tunjukkan bukti dari yg dah join, nanti kita tunjukkan beberapa kajian kes org yg dah join di post lain..

Sebab pasni aku nak postkan sedikit pengenalan psl benda ni..apa benda ni?

nama dia Tune Talk Tone Excel


Share:

Sambungan kisahnya

Jumpa lagi,

Seperti yang dijanjikan, kita sambung lagi sembang2..then baru kita ceta nak wat apa.

ok, dalam dok layari internet tu, aku terjumpa satu web ni.. baca saja2 jer asalnya..tapi tah mcm mana rasa tergerak hati nak wat research skit. So dlm satu hari tu, wat research jela..baca baca dan baca apa yg ada dan terjumpa..semakin menarik hati aku.

Sebenarnya rasa aku dah lama dah aku perasan benda ni, cuma wat xtau jer..xde nak amik pot sgt. Tapi aku ternampak satu benda yg aku rasa potensinya adalah luas pada tafsiran aku..tp serious aku ckp... Bukan sebab ayat2 marketing yg org dok ajak join tu yg menarik minat aku, dah bertahun dah aku dengar skrip yg sama..benda jer yg berubah. Cuma kali ni aku rasa bila aku pikir2 sambil dok baca tu, bendanya mmg menarik dan potensinya masih luas.

Apa benda tu?

Ni linknya: KLIK SINI

Tapi, yg sebenarnya buat aku rasa nak join tu bila aku tgk video kat youtube tu, nanti aku bgtau kenapa. Sebab mungkin ada yg akan kata mcm ni,..

"alah, benda ni ke",
"intro mcm best jer, ni jer bendanya"
"benda ni dah lama la"

senang ceta mcm2 la kan..sama la mcm yg ingat dulu2 pun bila aku tgk psl benda2 jual barang ni, aku pun mcm tu, tapi x kisahla, sebab aku just nak share apa yg aku "nampak" di sebalik video ni.

Kalau nak jelas lagi boleh tgk video tu kat bawah, nanti aku bagitau apa yg aku "nampak" k.

layan dulu, nanti aku post lagik kemudian pasni :)

Share:

Mulakan langkah baru

Salam dan jumpa lagi.

Sebelum aku share ngn korang semua apa aku nak wat nie, mari kita sembang2 skit, atau baca jer apa yang aku tulis ni sebenarnya, sbb mcm luahan perasaan pun ada hehe.

Aku ni keja kerajaan, keja apa tu biarlah rahsia. Gaji pun ok la, nak kata tinggi tu xdela, nak kata rendah pun x la juga, biasa2 je. Tolak campur belanja bulan2 kira bolehla, dah rezeki mcm tu kan. Xper psl tu biarla dulu, bukan nak ceta psl tu sebenarnya.

ok, dulu aku suka wat bisnes, even sekarang pun masih suka..sapa x suka dapat duit kan :)
Jadi mcm2 juga la aku wat, daripada start aku keja dulu, sambil2 keja tu curi2 layan internet, aku join yg tgh hangat time tu, studiotraffic kalau x silap aku. Kejanya senang jer, buka website, pastu biar je, nanti dia rolling2 tukar2, then kita dapat income, xbyk tp dlm usd, buat jela tiap2 hari. pastu kuar lg mcm2, 12dailypro la dll, yg malaysia punya pun ada. X lama pastu xtau nape, program ni dah stop ke x bayar dah..xtau la.

then kemudian ada fenomena baru melanda, pelaburan internet. aku join gak, kali ni ada hasil la nampaknya..korang pun ramai yg join ni rasanya. Pernah dengar kot swisscash, dll tu. Aku x join Swisscash tapi yang lain, nama pun aku dah lupa apa tah, malas dah nak ingat balik hihi. Kali ni nampak mcm best, aku siap jadi trader jual point..untuk sehari sampai dekat nak seribu, bagi dua ngn member aku, dlm 500 seorang la dapat, sehari tu. Member aku wat x sampai dlm sebulan, boleh beli proton wira second, cash lagi. aku beli dua telefon Nokia Communicator time tu, dua lagi bagi sorang satu. ni dari seminggu nyer income jer. biar nampak hebat sikit kononnya wat bisnes. Kelakar lak kalau ingatkan balik..

x sampai sebulan, bisnes ni dah kena ngn BNM, pastu stop..sebelum tu pun Maybank aku sampai kena beku sbb byk sgt transaksi, tu pun seingat aku, aku pakai dlm 4 5 maybank kawan gak nak wat mudah bisnes.

Pastu aku join lagik mcm2 bisnes lak, byk la jugak, jual topup, jual produk dll..tapi x lama. sebab aku ni jenis malas nak cari org sgt. aku lebih suka yg wat2 sendiri jer..x susahkan sapa2 kalau ada apa2 komplen ke nanti.. pendek kata, mcm2 la aku wat yg guna internet ni..

Lama2, aku slow skit, sbb aku dah tukar keja, tp gomen gak, kali ni keja aku sibuk la skit, xde masa sgt nak wat part time ni..tapi, sapa x nak duit lebih kan..lagipun aku follow gak perkembangan semasa..asalnya nak main forex, tp aku x berapa pandai nak kaji graf2 tu semua, pening pala aku tgk. jadi aku wat keputusan join yg pelaburan emas lak, tgh hangat time tu..aku jumpa sorang bro ni, nama dia pokli, ada yg kenal kot, otai ni sekarang dlm bidang emas ni..byk dia kasi tunjuk ajar time jumpa tu. ikhlas aku ckp, aku mmg respek dia dan sebab tula aku kekalkan dia sebagai mentor aku dlm blog ni. Aku bukan nak kata aku menyesal, sbb aku pun join. Cuma mungkin sbb halangan kewangan ngn kerja, aku x berapa wat sgt atau follow dlm bisnes emas ni. Setakat simpan sikit2 emas tu sebagai bekalan akan datang ada la, wat aset skit. :)

Dalam pada tu, disebabkan kerja aku makin busy, aku jarang dah ada kesempatan nak join bisnes internet. aku boleh kata stop kejap. Dalam pada tu aku buka kedai jual pakaian kat Seri Kembangan ngn member aku, tapi x lama, aku jual semua barang ngn kedai tu. Aku pun dapat naik pangkat dan transfer ke Sabah. Sekarang ni dok Sabah la..best gak, hehe.

Dalam pada tu, ada gak aku jenguk2 sambil2 tgk kat internet apa best. Tapi x terbuka hati nak join mana2 bisnes. Sebabnya, sebab aku malas nak cari orang, nak jumpa orang nak explain produk dll.

Sehinggalah pada satu hari tu, aku ada terbaca satu benda yang menarik minat aku...

Apa benda tu? Pasal apa minat? jeng jeng jeng..
kita sambung di next post sebab aku penat menaip ni hihi...
Share:

Bil telefon dan tinggi

Salam,

Hari ni dalam tgh2 nak update blog untuk nak wat projek baru ni, bukak email tgk bil telefon dah sampai. Tgk amaun nya tu, hmm mcm biasa la, lebih kurang tu jela tiap2 bulan..

Disebabkan ianya ada kaitan dengan projek nak wat ni, aku kasi share la kat sini gambarnya skit, senang nak wat rujukan di masa akan datang.

Ni sebenarnya bukanlah bil telefon aku sorg, ni dah merged supplementary utk no mak aku ngn bil internet, aku combine sekali nih..anak mithali katakan hehe..


Share:

Blog dah bersawang ni



Salam,

lama tul rasanya x update blog ni. mcm baru kembali ke rumah yang dah lama kena tinggal je rasa. Banyak nak kena renovate balik ni.

Disebabkan sayangkan nama kat blog ni, serta ada beberapa projek baru nak buat tahun ni. So pakai balik la nama blog ni.

Senang ceta nanti nak wat transformasi sikit2 kat blog ni kemudian.

Jumpa lagi :)
Share:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab