Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

13 January 2017

Harga Emas Naik Lagi?

Dah baca paper semalam..Berita Harian psl emas?

Kalau belum baca.. ni link nya:

Harga emas naik lagi

RM171.95 segram pada 12 Januari 2017


FotoKredit: Berita Harian

Ringkasnya.. Itu adalah faktor semasa yang boleh menggerakkan harga kenaikan emas dunia..

Kalau di Malaysia ni.. orang akan kata.. macam biasa la.. dekat Raya Cina..mmgla harga emas akan naik..



Berita Harian 17 Januari 2012

17 Januari 2012 = RM159.93 segram
12 Januari 2015 = RM171.95
1 Januari 2020 = ???

Jadi, kesimpulannya.. cerita sekarang psl emas naik harga.. bukannya makin turun..

Sebab tu ada kawan bgtau.. jangan mulakan simpanan emas sekarang..jika anda mahu mula pada harga RM503 segram pada tahun 2020 nanti..:)

Jumpa lagi..

Share:

09 January 2017

Mulakan simpanan emas..PART 1




Kalau nak bercerita pasal emas ni..agak menarik untuk dibincangkan sebenarnya. Sekarang ni macam dah trend dan heboh kat internet ni sana-sini suma dok bercerita psl menyimpan emas, simpan 1 gram 1 bulan, emas kalis inflasi, simpan emas lebih menguntungkan dari ASB, ekonomi negara semakin tenat..baik simpan emas dari simpan wang fiat, emas boleh gadai dan macam-macam lagi.

Bercerita psl emas ni pulak, memang akan panjang lagi pulak ceritanya.. emas mana yg bagus disimpan.. yang barang kemas 916 tu ke atau emas pelaburan 999.. samada bar atau wafer tu ke, jongkong ke, syiling emas ke..atau cukup sekadar pakai buku pelaburan emas. Pastu nak beli dan simpan emas fizikal ni pulak.. nak beli dari mana.. Public Gold ke, Poh Kong ke, Habib Jewel ke, Tomei ke.. Powergold ke, HarimauMint atau syarikat-syarikat emas yg lain..

Nanti katakan dah beli emas.. mana lagi bagus..nak pakai ke atau bagus simpan je kalau barang kemas.. atau kalau emas pelaburan tu nak simpan sendiri kat umah ke, atau kat safe box di bank, atau kat syarikat-syarikat yg sediakan perkhidmatan safe box..atau bagus lagi pajak kat Ar Rahnu.. nanti boleh lagi dapat duit 75% kan..:)

Paling tidak pun..ada yg bgtau.. beli jer emas..x rugi..simpan je.. beli time emas murah ni.. nanti harga emas naik..jual la. Kan dapat untung..masalahnya..mana nak tau harga emas..bila masa emas murah.. bila masa emas mahal.. nak tau tu kena tanya kat kedai emas ke, tgk kat kitco ke, tgk kat goldprice ke kat kedai pajak atau kat mana..




Sekarang nampak kan? banyak jugak la yang nak kena tau kan..ianya nampak mcm mudah tp mcm x mudah. nak kata payah pun mcm xdela payah sgt..

Pada saya sendiri.. jawapannya mudah je.. kena ada ilmu. Bila ilmu itu ada.. semuanya akan nampak mcm jelas.. dan tau apa nak buat.. ilmu emas ni boleh dapat dlm pelbagai cara.. paling tidak pun.. google je kt internet.. mcm2 ada.. kena banyakkan membaca.. baca kat blog otai otai emas ni.. free jer.. ilmu kena cari.. kena rajin.. kalau ada masa atau bajet.. boleh sertai seminar seminar psl emas ni.. byk pihak yg buat..ebook psl emas pun banyak..

Bercerita psl emas ni..pengalaman saya sendiri.. bermula sekitar tahun 2007.. saya mula tau psl emas dari seorang sahabat lama.. namanya pokli.. banyak ilmu emas yg saya dapat dari dia. Time tu x silap saya.. dia pun agak baru jugala dlm emas ni. Sekarang ni kalau sebut nama dia.. rasanya sapa sapa yg join Public Gold mesti kenal dia kan :) then selain tu juga.. ada la saya dok baca-baca kt blog Jutawan Emas Tuan Syukur. Di samping rujukan-rujukan yang lain.


FotoKredit: chiefacoins.com


Jadi saya pun ada la mula simpan sikit sikit. Ada la beli bar public gold ngn Dinar Kelantan.. simpan untuk jadikan "Money Magnet" bak kata Pokli. Time tu Dinar Kelantan agak famous gak.. daripada simpan sikit-sikit ni.. ada la yg dah gadai.. yg jual.. beli lagi.. jual.. pada saya time tu.. sekadar simpan biasa biasa je.. wat hobi.. lagipun beli emas ni bukan mcm beli brg biasa.. ada duit lebih baru beli.. kalau asyik kurang jer duit.. bila nak beli nya.. dlm sekitar masa tu juga.. saya lebih concentrate dgn hobi saya kumpul syiling dan duit lama.. sampai buat blog psl ni.. skrg dah x update dah.. tp lau nak tgk.. boleh tgk kat SINI.

Balik ceta psl emas.. selepas saya Kursus Asas dan join Agensi yg saya kerja sekarang.. saya mcm dah x menyimpan sgt emas ni.. nak kata sibuk pun.. bukanlah alasan yg sesuai.. hobi mengumpul syiling dan wang kertas pun mcm terabai skit.. sibukla kot..hehe..

Kemudian.. naik psl isu pelaburan emas..rempit Ar rahnu.. emas delay.. time ni rasanya ramai yg join dan macam ramaj yg sedia maklumla.. x perlu la nak ceta panjang kat sini. Ramai la juga yg lingkup rasanya. Then rasanya ramai yg serik dan pandang negatif dah psl emas ni..




Pendekkan ceta lagi.. akhir tahun lepas.. dalam dok pikir apa nak buat.. member sorg ni Ayie ajak wat bisnes emas.. jual beli emas.. so ok la.  mcm mana kaedahnya.. nanti la saya saya ceta kemudian.. tapi disebabkan saya ni xdela tau sgt psl barang kemas.. pasaran dll.. saya serahkan kat dia untuk yg ni.  saya lebih berminat dgn emas pelaburan.. lgpun ianya lebih kepada mulakan balik hobi lama saya..
Untuk tahun 2017 ni juga.  disebabkan dah decide nak fokus emas ni sebagai bisnes tambahan.. saya decide perlukan komitmen skit dan lebih serius.. jadi saya buat keputusan untuk jadi Dealer Emas.. baru mudah.. baru boleh dapat harga agen dll lagi.. nanti kemudian la ceta..

Kenapa saya pilih untuk jadi Dealer dan Agen untuk dua syarikat ni..nanti saya akan ceritakan kemudian pada PART 2.. sebab mcm dah panjang sangat dah post ni.. korang pun mesti dah bosan baca post panjang panjang ni kan.. hehe..

Tapi ni lah yg saya join :) mcm kt bawah ni..


dan juga yang ni..



Ok.. jumpa lagi next post..
Share:

07 January 2017

Masa untuk mulakan pendapatan kedua




Kehidupan sekarang ni memang tidak dapat tidak memerlukan kos sara hidup yang tinggi..komitmen yang makin hari makin meningkat, harga barang semakin naik..boleh kata semuanya sekarang nak pakai duit.. kalaupun ada kenaikan gaji tahunan sekalipun.. rasa macam cukup x cukup je nak imbangi kenaikan kos sara hidup ni.

Memangnya kalau yg dah ada kerja dan pendapatan yang stabil x rasa sgt.. tp bergantung la pada pendapatan masing-masing dan macam mana kita menguruskan kewangan kita. Gaji tinggi belum tentu cukup.. gaji rendah apatah lagi.. tp yang penting mcm mana kita menguruskan pendapatan, belanja dan simpanan kita.

2017 ni baru saja bermula. Rasanya ni lah masa yang sesuai untuk kita memperbetulkan balik apa yang kita telah silap atau tersasar sebelum ni dalam menguruskan kewangan kita. Masa yang silap join investment atau pelaburan yg salah tu..ambillah iktibar.. kalau ada yg buat bisnes x menguntungkan.. cuba kaji balik mana yg x betul.. dan yang pasti nya... mana yang belum bermula.. inilah masanya..

Dalam situasi kewangan sekarang ni.. kita x boleh lg nak harapkan gaji tetap semata-mata... kena ada pendapatan kedua. X kisahla buat bisnes apa.. part time ke.. mlm ke.. dropship ke..  isteri yg surirumah buat home business ke.. asalkan boleh tambah pendapatan keluarga.. kena pastikan aliran cash flow kewangan kita tidak lagi negatif.. sekarang ni masa untuk dapatkan dan gerakkan pendapat pasif..x boleh lg harapkan pendapatan aktif semata-mata. Kita tak boleh lagi menunggu.. merenungi kegagalan lalu.. serik.. mengeluh.. mengkaji dan mengkaji apa nak buat.. mulakan dulu.. baru kita tau.

Jadinya.. apabila cash flow kewangan kita semakin cantik nt.. then barulah kita boleh rancang psl simpanan pula nt. yela.. kalau asyik negatif je nt.. bulan2 x cukup.. mcm mana nak menyimpan.. mesti la bocor je ujung ujung bulan tu.

Ok jumpa lagi.
Share:

29 December 2016

Pengalaman pertama membida emas lelong di Ar-Rahnu Bank Rakyat


Lagi cerita pasal Ar-Rahnu Bank Rakyat..



Hari Rabu minggu lepas aku ngn member aku ayie ke Bank Rakyat di Sembulan, Kota Kinabalu. Tujuannya sebab nak gi jenguk tengok emas yang ada di Bank Rakyat..sebab kami dimaklumkan secara telefon oleh salah seorang staf di Bank Rakyat tu yang hari tu dah start lelong barang kemas.. Bidaan ni berlangsung 3 hari sampai tutup hari Jumaat. Sebab aritu kitaorg agak free sikit..terus la ke sana. Btw.. mcm mana staf tu leh telefon kitaorg.. sbb kitaorg dh pesan sebelum ni kt dia.. lau ada lelongan..telefon kitaorg.. kena la wat repo skit ngn org bank..baru senang skit nanti.hehe

Sampai di sana..orang xdela ramai sangat.. mcm biasa je..ada la customer bank dlm 4-5 org.. Baru je nak tanya staf bank yg ada kat kaunter no. tu.. dah nampak dah ada diletakkan satu meja bercermin kat area ruang legar tu.. so terus jela tgk2 item yang ada.. dalam tu ada dalam 14 item barang kemas kesemuanya.. tp atas 5 orang penama ataupun 5 akaun..

Item Barang Kemas untuk Dilelong


Ada juga diletakkan list detail maklumat berkaitan dengan barang-barang kemas yang bank nak lelong tu. Sambil jenguk-jenguk barang kemas tu dan dok perhati list tu..kitaorg bincang la nak masuk ke x membida ni.. bincang punya bincang..kita masuk jela.. try jela.. lagipun ikut list yg ada tu masih dalam bajet kitaorg.. kecuali akaun penama no.5 tu.. reserve price yg bank letak pun RM26k lebih untuk 7 item semuanya..

Senarai Item Barang Kemas untuk dilelong


Ayie kemudian amik borang yg ada kt sebelah meja tu.. xdela byk sgt nak kena isi.. butiran maklumat biasa.. ngn apa item yang kita nak bid.. staf bank tu bagitau.. leh isi dalam satu borang je kalau nak bid.. xyah pakai banyak borang pun xpe.. sbb nanti bayar kos pun ikut jumlah penama atau jumlah akaun yg kita bid.. RM5.30 satu penama/akaun.. cumanya xleh nak pecah pecah item.. maksudnya.. kalau satu penama tu ada 2 item..otomatik kena bid kedua-dua item tu.. kalau ada 5 item satu penama.. kena bid kelima item semuanya.. gtu la kaedahnya..

Borang Kosong Untuk Bidaan


So..kitaorg decide bid 3 penama.. pakai 2 borang.. dah isi tu.. kena gi buat payment kt kaunter pulak.. sambil tunggu giliran.. aku dok kira-kira kalau amik yg penama ke 5 tu.. mcm byk gak leh untung kalau menang.. tp bajet x de la pulak.. :)

Borang Bidaan Kitaorg yang Pertama


Borang Bidaan kitaorg yang kedua


Pas selesai ayie bayar borang tu.  resit tu staf bank dah siap stapler kt borang dah.. x sempat aku nak suruh snap gambar resit tu.. tau tau ayie dah masuk dah borang tu dlm tong cermin tu.. hehe... Aku x perasan dlm tong ada org dh bid ke x.. cuma ayie bgtau xde pun org lain yg bid.. masih awal lg la kot.. ada 2 hari lg..xpela.. tunggu jela..

Staf bank situ bgtau dlm minggu depan nanti (minggu ni la) kalau bidaan kitaorg berjaya.. bank akan telefon bgtau.. atau diorg akan kuarkan surat.. pastu kita org kena setelkan bayaran dlm tempoh 7 hari.. lau x.. org kedua tertinggi akan ditawarkan item tu.

Jadinya semalam.. tgh tgh lepak ngn ayie.. staf bank rakyat ada telefon dia.. pendek ceta.. dia bgtau kitaorg berjaya utk 2 penama akaun..no.1 ngn no. 2.. masing2 2 item utk satu penama.. total suma 4 itemla.. yg penama no. 4 tu kami kalah.. kalah teruk bank bgtau..haha.. So skrg standby jela duit ni.. dateline smp minggu dpn.. nanti dah amik tu nak gi cuci lagi kat ar rahnu..x mahal kosnya.. dlm RM3 je setiap item..pastu nak buat emas lelong ni? Apa lagi.. jual la.. kat mana nak jual tu? nanti aku bgtau di lain post..:)

Ok tu la serba sedikit psl pengalaman kitaorg gi membida emas lelong di Ar Rahnu Bank Rakyat.. xdelah susah sgt kan?.. cuma teruja je sikit sbb 1st time..kena try sendiri la baru tau..kalah menang belakang ceta..lawan tetap lawan haha.. aritu kt Ar Rahnu Kelantan di Putatan ada gak gi.. tp x jadi bid.. sebab nape x jadi.. nextime nt aku story k..

Jumpa lagi..
Share:

27 December 2016

Pajak Gadai Bank Rakyat pun ada Peraduan





Baca paper arini, terjumpa lak info ni.. rasanya macam belum pernah ada lagi sebelum ni. Tak tau la kalau sebelum ni aku ada terlepas pandang ke apa..

Tapi share jela sini kat korang..untung untung sambil gi gadai barang kemas ke bar ke tu mana la tau boleh menang kan :)

(klik untuk zoom gambar)
sumber: Bank Rakyat

Kalau ikutkan tempoh peraduan tu, ada 2 fasa..Fasa pertama 15 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2016 dan Fasa kedua 1 Jan 2017 hingga 2017. Hadiah pun boleh tahan juga tu menariknya..

Jenguk la kat website Bank Rakyat kat SINI kalau nak tau detail ya..




Share:

26 December 2016

Nilai Kekayaan




Nilai kekayaan bukannya terletak pada berapa banyak pendapatan kita..

Ianya sebenarnya adalah bergantung kepada berapa banyakkah simpanan kita.
Share:

13 December 2016

Duit Simpanan utk masa depan dan kecemasan




Salam dan jumpa lagi..

Kali ni aku rasa nak tulis skit psl tajuk ni.. duit simpanan. Sebelum tu.. cuba kita check balik dulu masing-masing.. berapa banyak duit simpanan yang kita dah ada.. ada yg yg kumpul dh banyak..dah kaya raya pun.. ada yg kira ok la.. boleh survive kalau jadi apa-apa.. nak2 time situasi ekonomi yg makin mencabar ni.. ada yg masih belum ada simpanan..dan masih belum menyimpan pun lagi.. xpe..pada yg belum.. lepas ni boleh la start menyimpan..

Kenapa duit simpanan tu penting? Berapa sebenarnya yg patut kita simpan? Aku ni bukannya seorang yg pakar pasal kewangan..cuma dari pembacaan aku.. pakar2 kewangan mengesyorkan yg kita patut ada simpanan ni atleast 6 bulan pendapatan sekarang..paling tidak pun 3 bulan. So contohnya kalau yg gaji rm5 ribu tu..patut dh ada lebih kurang rm15 ribu la.. banyak kan?? tapi tu la yg kita patut ada..

Jadinya.. pesanan utk diri aku juga utk tahun 2017 ni.. nak mula tambahkan simpanan.. mulakan dengan apa yg kita rasa sesuai dulu..x kisahla berapa pun.. janji mula..dalam bentuk apa pun x kisah.. nak simpan dalam bank ke.. asb ke.. tabung haji ke.. simpan emas ke.. masing masing ada minat sendiri.. aku sendiri pun rasanya nak tahun ni nak start dlm emas sikit2 tahun ni.. kenapa emas.. rasanya ramai yg dh tahu.. byk rujukan leh dpt kt internet ni psl kelebihan menyimpan dlm emas.. ni jugala projek tahun 2017 yg aku nak restart balik nanti.. psl emas ni..lain post nanti la..

Balik psl simpanan ni..utk kecemasan.. mmgla tu antara tujuan utama kita menyimpan.. boleh guna time kecemasan.. jadi xdela susah payah nak berhutang nt.. kita x minta benda benda buruk berlaku pada kita atau keluarga.. tp benda ni x dpt nak elak.. boleh terjadi pada sapa sapa dan bila bila masa.. kalau ada duit simpanan sendiri kan mudah..

Pernah aku terbaca kt blog sifu kewangan.. kita kena sentiasa anggap mcm kita akan diberhentikan keja pada bila bila masa.. bersediakah kita menghadapinya.. cukupkah duit utk kita survive...utk hidup..utk makan.. utk backup life kita sementara kita cari keja lain.. atau cari bisnes.. ni berkait rapat juga dengan second income..atau pasif income.. kalau kita ada pasif income..bagusla..boleh la membantu.. tp kalau yg keja harapkan aktif income je.. mcm mana?

Banyak orang termasuklah aku sendiri.. mmg dah tau psl ni.. sedar x sedar.. bila check balik.. kita sebenarnya terlalu mengikut orang.. orang boros.. kita pun boros.. orang gi shoping.. gi berbelanja benda x sepatutnya.. berjalan2.. kita pun sama nak.. ni lumrah la.. tapi tahap kemampuan kita x sama.. kita kena lihat kemampuan kita.. berbelanja utk diri sendiri x salah.. belanja la utk diri sendiri.. hargai diri.. cuma jgn sebab nak tunjuk kt org atau terikut2.. kita tahu tahap kita..

Jadi mulai tahun 2017 ni yg nak mula ni.. pesanan utk diri sendiri.. yg lepas tu lepasla.. sekarang ni masa utk tune balik.. mulakan azam baru.. menyimpan.. selain dari nak mulakan beberapa projek tambah pendapatan.. harapnya berjaya..

Ok jumpa lagi..


Share:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab