Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

29 June 2009

Kesedaran Untuk Berubah

Akhir-akhir nie aku banyak membaca beberapa bahan bacaan. terutamanya psl pengurusan kewangan. Aku xnak ceta byk, cuma antara yang pada aku penting dan boleh di share di sini adalah, "kesedaran untuk berubah".

Mcm aku sendiri, background kat u dulu dlm bidang kewangan. tapi bab kewangan diri sendiri aku gagal dalam menguruskan kewangan aku. patutnya dgn ilmu yg aku ada aku boleh praktikkan sbb aku ada advantage sikit kalau nak banding dgn org lain. tapi xpelah. at least aku boleh gak tersedar daripada terus hanyut bab pengurusan kewangan nie. sekurang-kurangnya, biar lambat sedar daripada x sedar langsung kan.

so azam aku sekarang nie utk mula merancang financial situation aku dgn lebih baik dan teratur. tu sbb org kata, x penting bila kita mula, tapi yg penting kita dah bermula. tu sebab kesedaran tu yang penting. contohnya: kalau 3 tahun dulu kita dah tahu psl emas sikit2, yg emas tu akan naik harga dan xkan jatuh dgn teruk walaupun akan ada up and down, tapi long term akan untung. skrg kita mungkin akan kata, nyesal aku x invest emas dari dulu, kalau x mesti dah untung banyak skrg. xpelah sbb dulu kita xde modal dan info sgt psl emas. tapi sekarang nie, kalau mcm aku dah dpt info dari kajian sikit2, tapi kalaulah x ambil peluang nie, dlm 3 tahun lagi, xkan aku nak ulang benda yang sama. oh, nyesal aku dulu x amik peluang. mmg nampak mcm dua-dua nyesal kan, bezanya, dulu boleh kita kata kita xtau sgt dgn xde modal. skrg nie, dah tau ngn ada modal skit2. so mesti akan lagi menyesal, hehe. tu lah maksud aku tadi, kesedaran untuk berubah. ni contoh jer, sbb plan aku akrg nie, akan memulakan pelaburan dlm bidang emas nie. kecil-kecilan je dulu. detailnya aku akan ceta kemudian nanti.
Share:

2 comments:

PoKLi said...

target saya dulu beli emas ni sebagai protection kepada gaji kita....kalau kita ada emas 1oz...bersamaan RM3K..boleh la cover satu bulan punya gaji....sbb simpan ASB ni cair...simpan emas ni lain skit...sbb dia CANTIK.....nak jual sayang...tapi...bila koleksi dah ada beratus2 gram...apa lagi....start berniaga la...:P

Nuaraca said...

target saya mcm tu la pokli. pasni nak wat kumpul emas ni mcm kumpul setem, hehe. kalau pie wat hobi kumpul umah. kita start wat hobi kumpul emas lak. nak mula ngn yg kecik2 lu..nanti lama2 boleh jadi mcm pokli, hehe.

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab