Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

29 June 2009

Proses Pertama: Penyusunan Semula Kewangan



Sebagai langkah awal ataupun step pertama aku adalah menyusun semula kedudukan kewangan. sebelum nie, aku ada buat beberapa loan yang secara detailnya (x berapa detail sbnrnya..hehe) seperti berikut:

malu gak sebenarnya nak tunjuk, tapi dgn niat ikhlas utk berkongsi pengalaman dan jgn jadi mcm aku sblm terlambat, aku bgtau la jugak:

Hutang (anggaran kasar dan selepas dpt rebet)

1) loan Bank Islam = RM10K (tertunggak lama dah, dan kena CTOS pun aku skrg, hehe)
2) Koperasi Kowaja = RM22k
3) Koperasi Kopesadik = RM60k
4) Koswip = RM4K

Total Hutang = 96k

so, skrg ni aku ada hutang dlm 96k. sebenarnya lebih sbb jumlah nie adalah jumlah utk aku wat full settlement. skrg nie, aku dalam proses utk buat satu loan daripada bank rakyat untuk cover semua hutang2 nie menjadi satu loan sahaja. memang nampak mcm kaedah gali lubang tutup lubang. tapi setelah diambilkira dengan kadar interest rate daripada koperasi yang tinggi jugak dan jumlah nett yg dapat, aku akan dapat jimat byk gak la. so, step nie aku namakan sebagai menyusun semula kewangan.

secara ringkasnya, aku dlm proses wat loan utk cover semua hutang2 nie jadi satu je, di samping tambah tambah skit loan utk aku mulakan beberapa plan aku yang aku akan terangkan kemudian nanti.

kalau korang tanya aku, mcm mana aku boleh sampai wat loan mcm tu, semuanya ada sejarah tersendiri, biarlah aku simpan sendiri. cuma yg positifnya adalah aku dah ada sebuah moto ngn kereta yg aku beli 2nd hand secara cash. so aku dah xde commitment dah psl keta ngn moto nie. ok la tu kan..:)

dan yg paling aku rasa mcm ok lagik, aku xde masalah dengan hutang kad kredit. psl nie, aku terima kasih sbb kena CTOS aritu, tu sbb bank x kasi aku wat kad kredit. kalau x, makin parah aku nanti, hehe.

ok, tu secara ringkas psl penyusunan kewangan versi aku. masing2 ada ceta masing2, terpulanglah mcm mana nak wat atau kaedah mana. yg penting ianya mesti bertambah positif, jgn makin melarat.
Share:

0 comments:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab