Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More
Satu Perjalanan Ke Arah Financial Freedom

22 July 2009

Ketenangan Minda

Pernah x anda semua menghadapi situasi di mana pada ujung bulan je rasa mcm serabut atau x sabar2 nak tunggu gaji. mcm makin lambar je rasanya time gaji tu. saya pernah, malah selalu kot. :) tambah teruk kalau time ujung bulan tu mcm2 la nak pakai duit. time tu la kena outstation, kereta rosak la, adik nak pinjam duit la, claim lak lambat dan macam2 la. time gini rasanya kena betul2 budget. kalau x, masalah nanti.

so apa yang aku nak kongsi nie sebenarnya situasi yang selalu berlaku pada sapa-sapa yang secara rutin akan bergantung pada gaji semata-mata, termasuklah aku. time tu mula la nak pikir, oh bulan depan kena berjimat nie, ataupun terpaksa pinjam lu ngn sapa-sapa yg boleh, nanti gaji bayar balik. secara ringkasnya, time ni boleh dikatakan jiwa pun dah x berapa nak tenang, dah xde ketenangan minda.

dari aspek kewangan, sebenarnya benda2 gini boleh dielak kalau kita mempunyai perancangan kewangan yang betul, tidak boros dan ada disiplin dalam hal-hal berkaitan dengan kewangan. tapi kalau income dah mmg sikit, nak disiplin pun payah gak kan. hehe.

so pada aku, kalau boleh dah xnak lagi hadapi ketidaktenangan minda ni secara berkala pada setiap bulan. biarla kalau boleh tiap2 bulan tu berjalan lancar kewangannya, hati pun senang. xde nak berkira tiap2 bulan, kalau rasa nak buat tu buat je. bukan nak kaya raya, tapi selesa je (short term je ni, kaya tu nak gak sebenarnya..hik hik).

so kalau dikaitkan balik dengan post aku sebelum ni, ada la kaitannya dengan pentingnya simpanan, wang kecemasan dsb. time ginilah gunanya, time terdesak xde la susah2 kan. kalau boleh xde istilah "nak tunggu gaji", baru leh wat.

masalahnya, kalau dah tau gtulah yg akan selalunya terjadi, dan x buat apa-apa, sebenarnya x selesaikan masalah gak. so, kena la mulakan sesuatu untuk mengubahnya. kalau x mcm ginilah hidup kita, mengharapkan gaji semata-mata. x timbul lah "peace of mind" nie. hidup kena ada perubahan, dan perubahan tu harus dimulakan..:). Nasib baik la aku dah tersedar.

p/s: aku kata kat diri aku nie sebenarnya. tu sbb mcm merapu dan x tersusun je ayatnya nie, tapi harap korang paham la apa yg aku nak sampaikan nie..
Share:

0 comments:

Search Box by All Blogger Tricks

Langganan Artikel Percuma

Dapatkan Artikel terbaru yang sentiasa diupdate secara percuma. Jadilah yang pertama mengetahuinya!! Masukkan email Anda di bawah dan klik Subscribe:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

ChatBox

Hubungi Saya:


Nuaraca
Tel/SMS/Wasap: 012 2876187
email: nuaraca@gmail.com

FB:
https://www.facebook.com/nuaraca



Popular Posts

Featured Posts

Recent Comments

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Total Pageviews

link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://blogger-json-experiment.googlecode.com/svn/resources/blogger-feed-rotator-plugin/default-style.min.css"/>

top navigation

Blog Directory
Blog Directory & Search engine
blogarama - the blog directory
Blog Directory by Blog Flux

Link Partner

Nuaraca

Letakkan Logo ini dengan menggunakan kod di atas ke web atau blog anda dan emailkan web atau blog anda ke

nuaraca@gmail.com

Copyright © Nuaraca Network | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com & Distributed By Protemplateslab